Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

Tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu

JAN 29 2022

avtor: Kevin Baruca

V zadnji dneh berem točo kritik in obilico negodovanja na račun kluba s strani “navijačev”, kateri mislijo da se lahko velike stvari zgodijo čez noč. Mogoče se bo slišalo klišejsko, ampak tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu.

Klub se je odločil porabiti €5m za Marka Lazetića, ki bo lahko čez nekaj let vreden večkratnik tega zneska (= big deal ala Leao) ali pa tudi ne. Vseeno se ga bo lahko prodalo po podobni ali nekoliko višji ceni (= plusvalenza ala Hauge).

Kaj pa če se nakup Vlahovića za €70m (+več milijonska provizija njegovemu agentu) ne bo izkazal kot dobrega? Kaj če se Juventus na koncu ne bo uvrstil v Ligo prvakov? Very high risk (še toliko bolj v koronskih časih), high reward.

Milan želi zgraditi svoj Rim, če se navežem na prej omenjen pregovor. Enostavno postavi ceno za igralca in ne odstopa od le-te. Najbolj svež primer tega je Malick Thiaw, za katerega Schalke zahteva €10m, Milan pa je na podlagi kompetentnih ljudi in scoutinga ocenil, da igralec ni vreden več kot €6m. Temu primerna je bila poslana ponudba za igralca. Enako velja pri plačah in podaljšanju pogodb (Donnarumma, Calhanoglu, Kessie). Če vam je to všeč ali ne. Verjetno so nekateri pozabili, da je v klub prišel Kalulu za €500k, Kjaer za €3.5m, Saelemaekers za €7m, Tonali za €17m, Theo za €20m idr. Vsi vemo koliko so ti igralci danes vredni na trgu.

Ne obstaja Vlahović, ali pa Gosens, ampak projekt, kateri traja in bo trajal leta, vsaj dokler bo klub pod okriljem Elliott-a. Ni v njihovih poslovnih premikih razsipavanje z denarjem (preplačevanje igralcev, izsiljevanje s strani drugih klubov in agentov ob prestopih oziroma podaljšanju pogodb itd.) in ne gredo z vsem ali nič na enega igralca. Elliott planira in gradi. Pretehta vsako odločitev in se na koncu odloči za dobro Milana. Temu se reče PROJEKT! Od tega se ne odstopa.

Projekt, kateri prinaša rezultate na terenu (nogometni vidik) in v knjigi (upravljanje/finance). UEFA to ceni. Dolg je bil v primerjavi s preteklim letom prepolovljen, obenem so se rezultati na zelenici drastično izboljšali. Elliott želi Milan pripeljati do samooskrbe, odvisnosti od samega sebe. Ne od drugih. Do višjega poslanstva, h kateremu stremijo vsi klubi, a le redki so takšni, ki do tega uspejo priti.

Pre-tax izguba je bila zmanjšana iz €192m na €92m, posledično izboljšana za €100m. Prihodki so zrastli za €69m (40%) iz €172m na €241m. Dobiček od prodaje igralcev je prav tako poskočil iz €3m na €18m, medtem ko so operativni stroški padli za €30m (8%). Klubska izguba po obdavčitvi torej znaša €96m, ampak je bila drastično izboljšanja. EBITDA ali dobiček iz poslovanja pred amortizacijo, kateri velja za enega od glavnih pokazateljev poslovne uspešnosti podjetja/kluba, saj izključuje enkratne postavke, kot so med drugim tudi zaslužki od prodaje igralcev, je bil prav tako izboljšan iz €(66)m na €(15)m, čeprav je še vedno eden najslabših v Italiji.

Ampak ostanimo z nogami pri tleh in pustimo klubu, da opravlja svoje (dobro) delo, dajmo Lazetiću čas, mir Gabbi in razvijajmo (svoje) mlade upe (Roback & co.). Negativnost ne prinaša dobrih rezultatov, čutijo jo tudi igralci. Konec koncev so vendarle tudi oni samo ljudje, iz krvi in mesa. Dajmo klubu in igralcem prepotreben čas, podpirajmo jih in stojimo jim ob strani!

Klub je blizu igralcem, so proaktivni in živijo za Milan. Nič ne prepuščajo naključju. Pustimo naslovnice v časopisih drugim, naj pišejo. Da spomnem, naš cilj je vendarle uvrstitev v Ligo prvakov. Prvi ali četrti, ne naredi velike razlike. Liga prvakov. Če porabiš €70m+ in si na koncu prvi ali zgolj €5m in si na koncu četrti ne spremeni veliko dejstva, da bosta oba kluba igrala v istem, najelitnejšem evropskem tekmovanju. Če sploh pride do tega. Lahko da Juventusu kljub vloženim astronomskim vsotam, spodrsne, ali pa obratno. Potemtakem bo verjetno tovrstnih kritih na račun kluba še toliko več, pravo malo morje.

Verjamem sicer, da nisem edini, kateri podpira odločitev kluba in verjame v projekt. Saj veste, “se Maldini Paolo, il figlio di Cesare, vuole Lazetić Marko, lo voglio anch’io.”

Potrebna je potrpežljivost. Prepričan sem, da bo tehnični štab na čelu z misterjem Piolijem ter igralci naredili vse, da izvlečejo maksimum. Če bo priložnost, se bodo borili tudi za kaj več kot le Ligo prvakov, v to sem prepričan. Pa bomo videli kaj bo to prineslo ob koncu prvenstva.