Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

PREDSTAVLJAMO: Massimiliano Mirabelli, novi športni direktor Milana

OCT 05 2016

avtor: Kevin Baruca

Novopečeni generalni direktor rdeče-črnih Marco Fassone, ki je bil na to pozicijo postavljen s strani novih kitajskih lastnikov, si je na listo želja za novega športnega direktorja zapisal kar nekaj imen, med katerimi je obkrožil Massimiliana Mirabellija.

Po odhodu Arieda Braide je Adriano Galliani opravljal sočasno funkciji generalnega in športnega direktorja. »Il Condor« je znan po tem, da je njegov let zelo miren, saj samo na začetku poleta zamahne s perutmi, potem pa le še jadra. Gallianijev let je bil včasih miren, v zadnjem času pa samo še brezidejno jadranje po zraku zaradi katerega ni uspel priti do kvalitetne hrane - okrepitev. Kader zaradi tega v zadnjih nekaj letih ni bil na nivoju kluba kakršen je Milan in čeprav je res, da ni bilo na voljo veliko kapitala, ga je Galliani tudi takrat ko je le-ta bil na razpolago porabil v sodelovanju z enimi in istimi klubi ter agenti. »Il Condor«, ki je veljal za enega izmed najboljših lovcev na svetu in je bil sotvorec vseh večjih klubskih uspehov, se je v zadnjih letih povsem izgubil, jadral je tik nad tlemi in sedaj kot kaže pristal na trdna tla. Njegova era se bo zato žal ne v najlepši luči s prihodom novega športnega direktorja tudi uradno zaključila.


Njegovo mesto bo torej zasedel 47-letni Massimilliano Mirabelli, ki se je rodil 15. avgusta 1969 v italijanskem mestu Rende. Do svojega 26 leta je aktivno igral nogomet, nato pa se je kljub rosnim letom odločil obesiti nogometne čevlje na klin. Njegova ljubezen do nogometa pa je bila prevelika, zato je samo zamenjal hlačke in dres za srajco in kravato. Z delom je začel v nižjih amaterskih ligah v Italiji, kjer je najprej delal kot nekakšen opazovalec mladih igralcev, kaj kmalu pa se je začela njegova kariera v vlogi športnega direktorja. Povsod kjer je imel prste vmes, je osvojil polno vrečo lovorik. Med drugim je sodeloval pri dveh senzacionalnih napredovanjih iz italijanske Serie D v profesionalno Serie C1 z Rendejem in Cosenzo. Za kratek čas ga je kasneje pot popeljala tudi v Anglijo k Southamptonu, nato pa je leta 2014 postal vodja Interjeve scouting službe.


Mirabellijevo delo kot scout ni niti približno podobno delu večine modernih povprečnih scoutov, ki si igralce ogleduejo preko posnetkov iz svoje hotelske sobe. Mirabelli za ogledovanje igralcev prepotuje kilometre in kilometre, saj želi igralce videti v prvi osebi. Ponavadi porabi vsaj dva meseca za popotovanje po Južni Ameriki, kjer opazuje morebitne zanimive talente. Preostanek leta pa izkoristi za ogledovanje igralcev po vsej Evropi. Murillo, Perišić, Gabriel Barbosa in Brozović so samo nekatera imena, ki jih je v teh dveh letih Mirabelli svetoval Interju. Omenili bi lahko tudi Gabriela Jesusa, Aubameyanga in Brumo, ki pa sicer niso oblekli črno-modre oprave.


V družbi Sabatinija, Paraticija in Bigona je bil s strani Fassoneja torej obkrožen ravno t.i. "Big Max". Med vsemi prej omenjenimi definitivno najmanj poznan, čeprav spada med najboljše italijanske direktorje. Zakaj se njegovo ime ne pojavlja v tolikšni meri v medijih pa se ni za čuditi, saj se nerad izpostavlja, ne podaja veliko intervijujev, ljubi zasebnost in v veliki meri dela v oddaljenosti od velikih žarometov. Tipičen pristop osebe, ki je večji del svojega življenja preživela v provincialnem nogometu z zelo omejenim kapitalom in zaradi tega neprestanim iskanjem talentov. Od manjših športnih objektov ga je trdo delo pripeljalo do velikih evropskih in južnoameriških stadionov, kjer preživi največ svojega časa pri iskanju primernih igralcev za okrepitev ekipe.


Fassone ima ravno zaradi tega mnenje, da je lahko Mirabelli prava oseba za funkcijo športnega direktorja in da lahko v veliki meri pomaga pri vrnitvi Diavola v sam vrh svetovnega nogometa. Milanov generalni direktor si namreč na poziciji športnega direktorja želi osebo, ki je sposobna iskanja novih talentov in kvalitetnih igralcev po vsem svetu ter spremljati njihove igre in razvoj. Z drugimi besedami si želi old-style športnega direktorja, česar Galliani več ni sposoben biti. Z Mirabellijevim prihodom se bo torej spremenil pristop do dela na mercatu, saj bo slednji sestavil mrežo scoutov po celem svetu. Svojo funkcijo bo Maribelli v popolnosti prevzel ob closingu, do takrat pa bo delal kot svetovalec Sino-Europe Sporta, ki je kupila Milan. Verjetno se boste vprašali ali je Fassone izbral pravo osebo? Za odgovor je seveda še prezgodaj, saj v nogometu štejejo samo rezultati, ampak nekaj je zagotovljeno: Mirabelli ljubi izzive, še posebej tiste zahtevne, vsaj tako govori zgodovina. Po Fassoneju bo torej tudi Mirabelli pristal na tisti pravi, rdeče-črni strani Milana in tako dodal nov košček pri sestavljanju mozaika, ki počasi dobiva svojo novo podobo.