Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

Končno zmaga v gosteh

APR 05 2015

avtor: Gennaro

Palermo 1:2 Milan; po skoraj pol leta smo dočakali drugo zaporedno zmago 

V »velikonočnem« 29. krogu, ki se v Italiji tradicionalno igra v soboto, so varovanci Pippa Inzaghija končno prišli do zmage v gosteh, povrh vsega pa jim je to uspelo na vroči Siciliji, kjer Palermo le stežka podarja točke. Z malce presenetljivo zmago, so se Rossoneri oddolžili za poraz v prvi polovici sezone, ko je Palermo povsem nepričakovano nadigral in premagal Milan. Včerajšnja zmaga v gosteh, hkrati predstavlja drugo zaporedno zmago, na katero smo navijači čakali skoraj pol leta, saj so Ménez in druščina nazadnje dve zaporedni zmagi dosegli sredi oktobra, ko sta padla »veronska dvojčka«!

Kljub končni zmagi na Renzo Barberi, pa predvsem po odigranem prvem polčasu, ni kazalo na uspeh gostov. Milan je sicer prvič zapretil že v peti minuti, ko je Destro prišel do strela z roba kazenskega prostora, po obrambi Sorrentina pa je do žoge prišel Cerci, ki pa ni uspel zaposliti svojih soigralcev s podajo na pet metrov. Domačini so odgovorili v 13. minuti, ko je nase opozoril prvi zvezdnik domače ekipe, Dybala, ki je po lepem preigravanju poizkušal z roba kazenskega prostora, precej z leve strani, žoga pa je za kak meter ali dva, zletela mimo gostujočih vrat. Najlepšo priložnost v prvem delu so si domačini pripravili v 23. minuti, ko je najprej Quaison nanizal kar tri gostujoče igralce preden je bil ustavljen z grobim prekrškom. Sodnik je pustil, da se igra nadaljuje, saj je do žoge prišel Dybala, ki je obšel Mexesa, nato pa podal na pet metrov do osamljenega Vazqueza, ki je zgrešil nemogoče in z neposredne bližine žogo poslal mimo gostujočih vrat. Ogromno sreče za varovance Pippa Inzaghija!

Odgovor Milana je sledil le dve minuti kasneje, ko sta Cerci in Destro sama odigrala hiter protinapad, po odličnem predložku Cercija, pa napadalec Milana žoge iz težkega položaja ni najbolje zadel in jo je poslal čez gol. Gostje so zapretili tudi v 27. minuti, ko je s strelom od daleč poizkusil Bonaventura, žoga pa je za kar precej metrov zletela mimo domačih vrat. Le dve minuti kasneje je sledil tudi odgovor domačih, ki so zapretili prek Rigonija, ki je sprožil s približno 20ih metrov, žoga pa je po njegovem strelu po sredini vrat, končala v rokah Diega Lópeza. Že v 33. minuti so bili domačini ponovno blizu zadetku, ko je z roba kazenskega prostora nevarno sprožil Quaison, žogo ki je letela v spodnji desni kot gostujočih vrat, pa je López z izjemno obrambo uspel odbraniti, nakar jo je Mexes malce v paniki poslal v kot.

Ko smo se bližali zaključku polčasa in je že delovalo da se bosta moštvi na odmor odpravili brez zadetkov (ne toliko zaradi pomanjkanja časa, kot zaradi načina igre enih in drugih), pa so gostje v 37. minuti s precej sreče prišli do vodstva. Na desni strani sta kombinirala Abate in Van Ginkel, slednji pa je na pet metrov poslal ošter predložek po tleh, na katerega je vtekel Cerci. Domači vratar je žogo skušal odbiti stran od gola, ob poizkusu izbijanja pa je žogo odbil v Cercija, od katerega se je slednja naposled odkotalila v gol. Precej zmede in zvrhan kup sreče, za prvenec Cercija v prvenstvu, ki je na svoji dvanajsti tekmi v letošnji Serie A, končno prišel do zadetka. Domačini so odgovorili že v 41. minuti, ko so tudi zatresli mrežo Milana, zadetek Barreta pa je bil upravičeno razveljavljen, saj se je Rigoni v trenutku podaje v kazenski prostor, nahajal v prepovedanem položaju. Gostje so bili torej tisti, ki so se malce nepričakovano na odmor odpravili z vodstvom, čeprav z igro niso navdušili.

Navijači Milana smo drugi del pričakovali v manjšem strahu, saj vemo kako je Milan letos običajno igral, ko je prišel do minimalnega vodstva, domači napad pa je že v prvem delu nakazal kako nevaren zna biti. Kljub temu so do prve priložnosti v drugem delu prišli gostje, ki so po udarcu iz kota zapretili prek Palette, ki pa je žogo slabo zadel, slednja pa je za kar nekaj metrov zletela čez gol. Odgovor domačinov je sledil že v 50. minuti, ko je s strelom s približno 20ih metrov poizkušal Dybala, mladi Argentinec pa je bil s svojim udarcem daleč od uspeha. Sledilo je obdobje mirnejše igre, v 58. minuti pa so gostje še drugič zatresli mrežo, gol Destra pa je sodnik zaradi prepovedanega položaja razveljavil. Počasni posnetek je razkril, da se je Destro verjetno res nahajal v minimalnem offsajdu, ob tem pa je potrebno pohvaliti stranskega sodnika za odlično opravljeno delo. Na drugi strani so domačini v 60. minuti, po predložku iz kota, zatresli mrežo, a le njen zunanji del, saj je bil Vazquez s približno petih metrov nenatančen. V 69. minuti bi Milan lahko več iztržil od prekrška na vsega 18ih metrih, a Cerci je ob negodovanju Méneza za kar precej zgrešil cilj.

Kljub temu, da so gostje v drugem delu igrali presenetljivo dobro (vsekakor bolje kot v prvem delu, v katerem so prišli do vodstva) in so večino časa nadzirali potek tekme, pa je bil padec koncentracije v 70. minuti dovolj za takojšnjo kazen. Na sredini igrišča je žogo precej nonšalantno zapravil Bonaventura, kar so domačini izkoristili in krenili v hiter protinapad, ki se je končal s prekrškom Palette za najstrožjo kazen. Do žoge je v kazenskem prostoru prišel Belloti, ki je imel ogromno prostora, po njegovem preigravanju pa je branilec Milana skušal umakniti nogo, da bi se izognil kontaktu, a je bil prepozen, kar je domači igralec spretno izkoristil in svoji ekipi priboril najstrožjo kazen. Zanesljivi izvajalec je bil mladi Dybala, nova »zlata jama« kontroverznega Zamparinija, ki je v 72. minuti svoji ekipi priigral izenačenje. Vratar Milana je sicer uganil smer strela, a je bil udarec enostavno premočan in preveč natančen.

Po izenačenju se je igra povsem razživela, Milan pa bi do vodstva kmalu prišel že dve minuti kasneje. Po prekršku na robu kazenskega prostora, je najprej s predložkom poizkušal Cerci, ki je nastreljal živi zid, v nadaljevanju akcije pa je do žoge prišel Ménez, ki je poslal ošter predložek na pet metrov, kjer je z udarcem s peto, Sorrentina atraktivno poizkušal ukaniti Antonelli, ki pa je žogo zgrešil in domačemu vratarju omogočil obrambo. Domačini so odgovorili v 77. minuti, ko je po predložku Vazqueza, s približno desetih metrov atraktivno s »škaricami«, poizkušal Dybala, ki pa je žogo za kar precej metrov poslal čez gostujoča vrata. Inzaghi je minuto po poizkusu Dybale, opravil kar dve menjavi, ko je v igro namesto Cercija in Destra, poslal Pazzinija in Susa. Mladi Španec je tako po dolgem čakanju in odlični partiji na prijateljski tekmi, končno dobil nekaj več minut za dokazovanje.

Obe menjavi sta že po nekaj sekundah igre sodelovali v nevarni akciji, ko je Suso najprej prenesel težišče igre na levo stran, v nadaljevanju akcije pa je Ménez z nevarno podajo želel zaposliti Pazzinija, ki je bil malce prekratek. Tudi domačini so ves ta čas ciljali na zmago, v 80. minuti pa so zapretili prek Rigonija, ki je najprej skušal zaposliti Dybalo, kar je Mexes odlično prebral, v nadaljevanju akcije pa je žoga ponovno prišla do igralca Palerma, ki je streljal z roba kazenskega prostora, žogo pa je poslal visoko čez gol.

V 83. minuti pa kdo drug kot Ménez! Francoz, ki sicer ni bil preveč razpoložen za igro, je po visoki žogi izkoristil nerodnost kar treh domačih branilcev, ki niso uspeli razčistiti situacije. Hitri Ménez je prišel do žoge, se zapodil proti domačim vratom, na hrbtu zdržal pritisk kar dveh igralcev in z izjemno natančnim strelom pod prečko, Milanu prinesel tako želeno vodstvo. Zares izjemna sezona Francoza, ki je skorajda edina svetla točka v letošnjem sivem Milanu. Časa za morebitno izenačenje je bilo dovolj, a domačini niso bili v stanju pripraviti si nevarnejše priložnosti. Še več, zadnjo priložnost na tekmi so imeli igralci Milana, ki so zapretili prek Susa. Mladi Španec je po desni strani švignil v nevaren protinapad, skušal zaposliti Pazzinija, kar mu je s pomočjo domačega branilca naposled tudi uspelo, napadalec Milana pa s strelom iz obrata, ni uspel premagati Sorrentina. Še pred zadnjo priložnostjo na tekmi, je Pippo izkoristil tudi tretjo menjavo, s Polijem namesto Méneza pa je želel okrepiti vezno linijo, kar mu je glede na končni rezultat tudi uspelo, saj se je Milan po skoraj pol leta dolgem postu, veselil zmage v gosteh!

Milan je po podpovprečnem in precej srečnem prvem polčasu ter solidnem drugem delu, prišel do pomembne zmage in s tem prvič po 15. oktobru uspel povezati dve zmagi zapored! Zares katastrofalna statistika, po drugi strani pa ta uspeh morda pomeni prihod lepših dni. Kljub temu, da se Rossoneri iz vročega gostovanja vračajo s polnim izkupičkom, pa se moramo zavedati, da smo imeli v tekmi s Palermom tudi nekaj sreče, saj bi se potek srečanja hitro lahko obrnil tudi v drugo smer. Poleg tega se Palermo v zadnjem mesecu in pol, nahaja v naravnost katastrofalni formi, saj so po zmagi nad Napolijem sredi februarja, v naslednjih petih tekmah osvojili vsega 2 točki. Po novi zmagi se Milan nahaja na osmem mestu, šesta pozicija ki po vsej verjetnosti še pelje v Evropo, pa je v tem trenutku oddaljena ulovljivih šest točk zaostanka.

Ključna tekma, ki bi Milan dokončno vključila v borbo za Evropo, bi znala biti tekma 30ega kroga, ko na San Siro prihaja Sampdoria, ki letos beleži odlične rezultate in se trenutno nahaja na visokem petem mestu. Morebitna zmaga proti varovancem Siniše Mihajlovića, bi pomenila tretjo zaporedno zmago, česar Milan v tej sezoni še ni doživel! Še en porazen podatek, kar pa na drugi strani lahko pomeni ogromno na polju samozavesti, če igralcem uspe še tretjič zapored zmagati. Po Sampdoriji sledi veliki milanski derbi in uspeh v naslednjih dveh tekmah, bi brez dvoma najavil veliki pohod na evropska tekmovanja, ki bi po turobni sezoni, predstavljala vsaj majhen obliž, na veliko rano, ki je nastala ob spremljanju letošnjega Milana.

OCENE: 

VIDEO (klik)