Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

Milan nemočen v Torinu

NOV 22 2015

avtor: Gennaro

Juventus 1:0 Milan; še šesti zaporedni poraz proti Bianconerom

Po zadnjem letošnjem reprezentančnem premoru, so se na male zaslone vrnila državna nogometna prvenstva, v vikendu polnem derbijev, pa je enega izmed njih odigral tudi Milan. Rossoneri so gostovali v sosednjem Torinu, pri aktualnim državnim prvakom, ki pa so se na lestvici pred letošnjim prvim derbijem nahajali za četo Siniše Mihajlovića. Zadnji veliki derbi v pravem smislu te besede, sta moštvi odigrali leta 2012, ko je tekma odločala o prvaku, vse od takrat pa je Juventus v Italiji razred zase, Milan pa je na drugi strani doživel strm padec v letih, ki so sledila.

Po štirih zaporednih naslovih, je letos tudi Juventus prvič zapadel v krizo in mnogi smo pričakovali bolj izenačeno borbo in morda celo presenečanje Milana. Videli smo vsekaj drugega. V zelo povprečni tekmi (milo rečeno), je bil Milan znova povsem bled, Juventus pa malce manj bled in je zasluženo zmagal v tej negledljivi tekmi. Moštvi sta precej zaspano odprli derbi, kljub počasnemu tempu pa so malce več pokazali domači igralci, ki so žogo večino časa zadrževali v svoji posesti a razen terenske iniciative tudi varovanci Allegrija niso ravno blesteli. Prvi pravi poizkus strela proti vratom smo videli šele v 26. minuti, ko je s približno 25ih metrov poizkušal Marchisio, mladi Donnarumma pa je z dobro obrambo zlahka opravil s prvim pravim preizkusom.

Do naslednje lepše priložnosti smo čakali kar 15 minut, ko so bili znova bližje zadetku domačini. Hernanes je izvedel prosti udarec s približno 30ih metrov, mlademu vratarju na golu Milana pa je delo dodatno otežil Bonaventura, ki je žogo odbil z glavo in ji spremenil smer. Kljub neugodni situaciji, se je mlajši od obeh »Gigijev« na tekmi, odlično znašel in z lepo parado preprečil vodstvo Juventusa. To pa je bilo v prvem polčasu tudi vse. V derbiju povsem podrejenem taktiki, so bili za odtenek boljši (oz. manj slabi) domači igralci, ki so si pripravili dve polpriložnosti, Milan pa na drugi strani ni imel nevarnejšega poizkusa, je pa zato relativno lahko branil svoj gol.

Drugi polčas se je začel identično kot prvi. Še vedno zelo počasen tempo in še vedno rahla premoč domačega moštva, brez izrazitih priložnosti in večjih razburjenj na tekmi. V 61. minuti se je za strel iz približno 35ih metrov odločil Pogba, ki je poslal pravo bombo, a mladi Donnarumma je z manjšimi težavami tudi tokrat bil ob pravem času na pravem mestu. Pet minut kasneje pa veliko veselje na Juventus Areni. Znova je bil v središču pozornosti Paul Pogba, ki je z domiselno podajo zaposlil Alexa Sandra, slednji pa je na petih metrih našel Dybalo, ki je imel dovolj časa in prostora, da si žogo ustavi in jo pošlje za hrbet nemočnega Donnarumme.

Vložki, kot je bil Pogbajin tokrat, so lep pokazatelj kaj pomeni imeti v ekipi igralca s potezo več, saj ravno takšni igralci v tistih »grdih« tekmah (kot je bil tokratni derbi) pogostokrat iz ničesar uspejo ustvariti priložnost ali doseči odločilen gol. Takšnega igralca Milan vse od odhoda Ibrahimovića nima in včeraj se je to še enkrat več lepo videlo. Gostje so do prve prave priložnosti prišli šele v 71. minuti, ko je do žoge v kazenskem prostoru prišel Kucka. Slovak je podajo Cercija lepo ustavil, nato pa poizkusil s težkim volejem iz obrata, ki je zletel čez gol. Kucka je le tri minute kasneje tudi zapustil igro, saj je Mihajlović namesto njega v igro poslal Luiza Adriana. Brazilec ni veliko doprinesel k igri svojega moštva, kot ni veliko doprinesel tudi Honda, ki je v igro vstopil v 84. minuti, ko je gostujoči strateg iz igre poklical Nianga. Nobena od dveh menjav pa ni pomagala, saj Milan enostavno ni mogel odgovoriti po minimalnem zaostanku, varovanci Allegrija pa so brez večjih težav držali minimalno vodstvo in se na koncu tudi veselili zmage.

Juventus je z minimalno zmago še šestič zapored uspel premagati Milan, kar se do danes še nikoli v zgodovini ni zgodilo! Če povemo, da tistemu, ki je dal včeraj zvečer prednost slovenskemu večnemu derbiju, zagotovo ne more biti žal za svojo odločitev, smo vse povedali o atraktivnosti tokratnega derbija (z vsem spoštovanjem do Maribora in Olimpije). Siromašna tekma, s počasnim tempom in eno ekipo slabšo od druge, za nameček pa smo bili znova navijači Milana tisti, ki smo bili po tekmi bolj razočarani. Po prvi pravi dobri tekmi proti Laziu, se krivulja znova obrača navzdol, vse kar Rossonerom sedaj preostane, pa je da proti na papirju malce lažjim nasprotnikom, skušajo osvojiti čim več točk in skušajo ostati čim višje na lestvici, nato pa v januarskem prestopnem roku okrepiti moštvo na pravih pozicijah in skušati doseči vsaj Evropo, če je že Liga Prvakov nerealen cilj. Ob novem poraz je občutek znova grenak, saj deluje da tudi letošnji Milan, kljub zapravljenim silnim milijonom, še vedno ne uspeva izplavati iz območja povprečnosti.

OCENE:

VIDEO (klik)