Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

Dober polčas dovolj za točko

JAN 10 2016

avtor: Gennaro

Roma 1:1 Milan; slab prvi in dober drugi del dovolj za remi na Olimpicu

Po hladnem tušu proti Bologni, ko so varovanci Siniše Mihajlovića zgrešili vse mogoče in nemogoče ter za nameček ob koncu tekme prejeli še zadetek, so se italijanski mediji razpisali, da bo derbi med Romo in Milanom odločal o usodi obeh trenerjev. Morebiten poraz enih ali drugih naj bi pomenil definitiven konec in odhod s klopi Garcie oz. Mihajlovića. V šali bi lahko rekli, da sta se trenerja torej dogovorila za remi, ki odgovarja tako enemu kot drugemu, saj sta se bili moštvi primorani zadovoljiti z delitvijo točk. V precej dinamični tekmi, je vsaki ekipi pripadel po polčas, tako eni kot drugi pa bi lahko prišli do velike zmage. Kljub vsemu so morda ravno navijači Milana lahko bolj nezadovoljni z remijem, saj so Rossoneri v drugem delu zapravili kar nekaj res izjemnih priložnosti.

Začetek tekme je v popolnosti pripadel domačinom. Sadiq bi že v prvi minuti kmalu prišel do zadetka, ko je Romagnoli slabše odreagiral in napadalcu Rome dopustil, da slednji pride do strela, z odlično obrambo pa se že na samem začetku izkazal mladi Donnarumma. Le tri minute kasneje smo bili priča velikemu veselju na Olimpicu. Po predložku Pjanića, je obramba Milana, na čelu z Zapato, katastrofalno odreagirala in dovolila, da se kar trije igralci Rome znajdejo povsem sami na petih metrih od vrat. Izjemne priložnosti domačini niso zapravili, Rudiger pa je žogo rutinirano poslal za hrbet nemočnega Donnarumme. Domačini so bili v naletu, saj bi že v sedmi minuti kmalu povišali vodstvo. Sadiq je znova povzročal preglavice Romagnoliju, nato pa lepo zaposlil Pjanića, ki iz nevarnega položaja, žoge na srečo ni najbolje zadel in jo poslal za kar nekaj metrov mimo desne vratnice gostujočih vrat.

Že v 20. minuti še četrta lepa priložnost za Romo. Po predložku iz kota, je bil na prvi vratnici najhitrejši Rudiger, z novo izjemno reakcijo pa se je spet izkazal Donnarumma, ki je žogo uspel odbiti v vratnico, nato pa je Bacca razčistil nastalo situacijo pred svojim golom. Milan je šele v 22. minuti prišel do prvega strela na tekmi, ko je od daleč poizkušal Bonaventura, čigar strel pa ni bil preveč nevaren. Pet minut kasneje, je s podobnim strelom na drugi strani poizkušal Gervinho, ki pa je bil enako neuspešen kot Bonaventura nekaj minut pred njim. Pritisk Rome se je v drugem delu prvega polčasa umiril, a tudi Milan na drugi strani ni bil pretirano nevaren. V 36. minuti je znova poizkušal Bonaventura in znova je uspel le ogreti dlani domačega vratarja. Zadnjo priložnost v prvem delu smo videli v samem zaključku polčasa, ko je Gervinho nevarno prodiral po desni strani, nato pa s podajo lepo zaposlil Falqueja na robu kazenskega prostora. Na srečo Milana, je bil strel iz dokaj ugodnega položaja, precej skromen in Donnarumma je žogo brez težav ujel. Gostje so na odmor odšli z minimalnim zaostankom, glede na prikazano pa bi bil minus na semaforju kmalu tudi višji.

Navijači Milana že dolgo nismo bili deležni prijetnih presenečanj s strani naše ekipe, a v drugem polčasu derbija kroga proti Romi, smo ga prav gotovo dočakali. Po odmoru je na zelenico stopilo povsem drugo moštvo. Milan je že v 49. minuti uspel izenačiti, ko je Honda z izjemnim predložkom na drugo vratnico, našel vtekajočega Kucko, ki je bil v skoku višji od Florenzija. Slovak je z odličnim strelom matiral nemočnega Szczesnya in s svojim prvencem v dresu Milana prinesel izenačenje svoji ekipi. Izenačujoči zadetek je povsem šokiral domačo ekipo, ki je bila v nadaljevanju v povsem podrejenem položaju. Milan je zaigral precej bolj pogumno in je prevzel pobudo na igrišču, varovanci Garcie pa nikakor niso uspeli razviti igre, ki so jo prikazovali v prvem polčasu.

V 59. minuti je Zapata z globinsko podajo lepo zaposlil svojega rojaka Bacco, ki pa je bil za las prepočasen in ni uspel priti do žoge pred vratarjem. Le minuto kasneje pa je izjemno priložnost za Milan pripravil nihče drug kot Boateng, ki je v igro vstopil v 56. minuti za svoj »drugi krstni nastop« v rdeče-črnem dresu. Po napaki Rudigerja, se je Ganec izboril za žogo, prodrl po levi strani in poslal žogo na pet metrov, kjer jo je Bacca premeteno spustil med nogami. Za hrbtom Kolumbijca je namreč znova vtekal Kuco, ki pa se tokrat ni proslavil z zaključkom, saj je iz vsega sedmih metrov zgrešil skorajda nemogoče. Zapravljena priložnost Slovaka je iz tira vrgla tudi Mihajlovića, ki si je zaradi nastreljane plastenke ob robu igrišča prislužil izključitev (precej stroga in neumna odločitev sodnika). V 64. minuti je bil začetnik akcije znova Boateng, ki je lepo zaposlil Bacco, slednji pa je nato storil vse v slogu velikega mojstra. Na robu kazenskega prostora si je lepo pripravil prostor za strel, ciljal dolgi kot, a na srečo večine navijačev na Olimpicu, stresel prečko in ne mreže. V 68. minuti je z strelom s približno 20ih metrov poizkušal tudi Bonaventura, njegov strel pa bi se kmalu spremenil v podajo, saj bi precej ponesrečen poizkus Bacca kmalu preusmeril v domačo mrežo, a je bil žal za las prekratek.

Domačini so se zbudili šele v 70. minuti, ko sta po levi strani lepo kombinirala Gervinho in Salah, vse pa se je končalo s strelom Gervinha, ki je žogo za kak meter ali dva poslal mimo leve vratnice. V 76. minuti je s strelom z roba kazenskega prostora poizkušal tudi Boateng, čigar strel pa je zletel čez gol domačega vratarja. V 78. minuti je Mihajlović (oz. njegov pomočnik Sakić ), opravil še drugo menjavo, ko je namesto Abateja v igro vstopil Antonelli. Roma je v 84. minuti zapretila zadnjič na tekmi, ko je s strelom s približno 20ih metrov, poizkušal Florenzi, čigar poizkus pa je za kar precej zletel mimo desne vratnice. V samem zaključku tekme smo videli še tretjo menjavo pri Rossonerih, ko je namesto Bonaventure v igro vstopil Niang. Milan je sicer imel iniciativo in kar nekaj akcij, ki so obetale, a resnejše priložnosti si ni več uspel ustvariti, po zadnjem sodniškem žvižgu, pa sta se bili moštvi prisiljeni zadovoljiti z delitvijo točk.

Slab prvi in več kot soliden drugi polčas, znova puščajo mešane občutke pri vseh nas, ki nam srce bije za rdeče-črne. Podobni občutki, kot po tekmi proti Bologni, ko Milan sicer ni blestel a si je priigral malo morje priložnosti, jih vse po vrsti zapravil in na koncu za vse te zapravljene priložnosti bil tudi kaznovan. Še naprej se torej pojavlja en in isti vzorec, v katerem igralci nakažejo neke zametke dobre igre, ki bi lahko obrodila sadove na dolgi rok, a več od tega enostavno niso sposobni. Tekma proti Romi je hkrati prinesla tudi zaključek prve polovice prvenstva, ki ga bo Milan zaključil na osmem.

Daleč od pričakovanj in želj pred sezono, a hkrati tudi ne tako katastrofalno, predvsem če pogledamo zaostanek za vrhom in predvsem mesti, ki vodijo v Evropo. V naslednjem krogu na San Siro prihaja Fiorentina, ki je v prvi polovici prvenstva prikazala odličen nogomet, lep čas celo vodila na vrhu lestvice, po današnji odigrani tekmi pa bodo prvo polovico sezone verjetno zaključili na četrtem mestu, a le tri točke stran od samega vrha. Če Mihajlović želi ostati na klopi Milana vse do konca sezone in če se Milan ob koncu sezone misli dokopati vsaj do Lige Europa, bo potrebno začeti zmagovati tudi ekipe v samem vrhu in tekma proti Fiorentini je prva lepa priložnost.    

OCENE:

VIDEO (klik)