Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

Milan razočaral v novem letu

JAN 06 2015

avtor: Gennaro

Milan 1:2 Sassuolo; katastrofalen uvod v novo koledarsko leto

V Italiji se je na Svete tri kralje na male zaslone vrnila Serie A, navijači Milana pa smo se po odigrani tekmi, povsem nepričakovano lahko samo križali in se spraševali kam je izginilo moštvo, ki je v decembru proti Napoliju in Romi osvojilo 4 točke, za nameček pa v revijalni prijateljski tekmi, visoko premagalo svetovnega klubskega prvaka iz Madrida. Podobno kot lani, je tudi letos Sassuolo uprizoril veliki preobrat in se povsem nepričakovano veselil velikega skalpa, ki jim je tokrat za nameček uspel v gosteh!

Začetek tekme v ničemer ni dal slutiti, da bomo navijači po koncu tekme bentili čez varovance Pippa Inzaghija, saj so slednji že od prve minute prevzeli iniciativo na igrišču in po prvi pravi priložnosti v deveti minuti, tudi povedli! Na desni strani je do žoge prišel Bonaventura, ki je pred gol poslal odličen predložek, strel El Shaarawya je gostujoči branilec uspel blokirati, na odbito žogo pa je naletel Poli, ki je s približno osmih metrov, matiral nemočnega Consiglija. Odličen začetek, a kaj ko je vse kar je sledilo po zgodnjem vodstvu peljalo v pravo nočno moro. Do polovice prvega polčasa so domačini sicer nadzirali potek srečanja in v 22. minuti bi po prodoru El Shaarawya, kmalu lahko povišali vodstvo, podaja Faraona do Polija, ki bi se znašel sam pred vratarjem pa je bila malce premočna, a po uvodni četrtini tekme so gostje postajali vse bolj nevarni, domačini pa vse bolj anemični.

Domača ekipa se je odločila deliti darila, prvo darilo pa so gostje prejeli v 25. minuti, ko je Essien s kardinalno napako omogočil hiter protinapad. Do žoge je prišel Berardi, ki je zaposlil Zazo, slednji pa še lepše s peto, žogo odložil za Sansoneja, ki se je na srečo odločil za preigravanje, kar je Alex izkušeno prebral in razčistil. Naslednje darilo je sledilo le tri minute kasneje, ko je Montolivo povsem osamljen izgubil žogo ob sprejemu, razredčeni obrambi (zamudil je Rami) pa je pobegnil Sansone, ki po izjemni asistenci Berardija, tokrat darila ni zapravil in s približno desetih metrov matiral nemočnega Diega Lópeza.

Prejeti zadetek je šokiral domače varovance, ki se do konca polčasa niso uspeli sestaviti. Po drugi strani je goste izenačujoči zadetek dodatno navdihnil, krvnik Milana in predvsem Allegrija v lanski sezoni, Domenico Berardi, pa je bil danes znova zelo razpoložen. V 32. minuti je z še eno izjemno podajo zaposlil Missirolija, ki je s predložkom pred gol iskal Zazo, slednji pa je za las zamudil in na srečo domačih navijačev zapravil izjemno priložnost. Isti igralec se je v še eni lepi priložnosti znašel le minuto kasneje, ko ga je ponovno zaposlil Missiroli, njegov strel z roba kazenskega prostora, malce s strani, pa je zletel mimo desne vratnice Lópezovih vrat. Milan na drugi strani ni imel odgovora, razen strela Bonaventure v 42. minuti, ko je žoga za kakšen meter ali dva zletela mimo desne vratnice, pa si domačini niso uspeli priigrati niti ene nevarnejše priložnosti. Moštvi sta se na odmor odpravili z izenačenim rezultatom, drugi del tekme pa so v boljšem razpoloženju prav gotovo dočakali gostujoči igralci.

V drugem polčasu smo pričakovali reakcijo moštva, dočakali pa novo razočaranje! Gostje so nadaljevali tam kjer so končali v prvem delu, varovanci Pippa Inzaghija pa so bili preveč statični, premalo agresivni in predvsem v fazi obrambi premalo zbrani, da bi lahko resneje ogrozili razpoloženo ekipo Eusebia Di Francesce. Po uvodnih desetih minutah drugega polčasa, so tudi varovanci Pippa Inzaghija začeli nakazovati znake življenja, z debijem Cercija v 65. minuti, ki je v igro vstopil namesto Essiena, pa smo navijači začeli verjeti v ponovno vodstvo in pomembno zmago, a hladen tuš je sledil le dve minuti po menjavi. V 67. minuti bi Cerci sicer kmalu prišel do zadetka v svojem debiju, a je Consigli pravočasno stekel iz vrat, še v isti minuti pa so gostje izvedli udarec iz kota, po odličnem predložku Berardija (kdo pa drug), pa je Zaza povsem neovirano stekel čez polovico kazenskega prostora in žogo z levico iz prve neubranljivo poslal v zgornji desni kot domačih vrat. Ponovno udarec iz kota, ponovno nezbranost pri pokrivanju in ponovno zadetek v mreži Rossonerov!

Časa je bilo skoraj še pol ure, kar je v nogometu več kot dovolj, a glede na pretekle izkušnje, nas ni bilo malo takšnih, ki v zadnji tretjini nismo pričakovali nobenega odgovora in žal smo imeli prav. Domači strateg je hitro odreagiral in v razmiku treh minut opravil obe preostali menjavi, v igro pa sta namesto nevidnega El Shaarawya in nezbranega Ramija, vstopila Pazzini in Abate. Napadalec Milana, ki ga mediji v zadnjem mesecu selijo iz kluba, bi v 75. minuti kmalu prišel do izenačenja, a njegov pol volej z roba kazenskega prostora, je Consigli odlično ubranil in žogo poslal v kot. Sledila sta še dva nevarnejša predložka z desne in en nenevaren poizkus Cercija, to pa je bilo od Milana vse. Omenimo tudi igranje z roko Cannavara, ko bi sodnik lahko pokazal na najstrožjo kazen, a roko na srce si glede na prikazano nismo zaslužili niti točke, kaj šele treh. V zadnjih desetih minutah so domačini komajda prihajali do žoge, kaj šele da bi izvršili trajnejši pritisk proti vratom Sassuola, pomagalo pa ni niti 5 minut podaljška, glede na videno skozi celotno tekmo, pa verjetno ne bi pomagalo niti dodatnih 90 minut igre.

Srčni gostje, ki podobno kot lani, tudi letos znajo presenetiti kakšnega od velikanov, so se zasluženo veselili velike zmage, Milan pa po dobrih predstavah proti Napoliju in Romi, spet tava v temi. Kljub temu, da je danes manjkalo nekaj igralcev pri Milanu, je takšna nekonstantnost nedopustna, slabši predstavi pa smo priča vedno, ko se od ekipe pričakuje tisti korak naprej. Ko smo v začetku sezone, po odlični otvoritvi in porazu z Juventusom, pričakovali reakcijo moštva proti novincema v ligi, smo doživeli razočaranje, podobno je bilo na tekmi s Fiorentino po težkem gostovanju v Veroni, skorajda identično pa je bilo tudi danes. Moštvo, ki želi igrati v Ligi Prvakov in sanja o tem, da po besedah predsednika, povrne primat v Italiji, si takšnih nihanj enostavno ne sme privoščiti, vse bolj pa se dozdeva, da je eden glavnih krivcev za tovrstno »sinusno krivuljo« strateg Pippo Inzaghi. Je to moč pripisati njegovi neizkušenosti, ki bo s časom izginila, ali pa Pippo enostavno ni pravega kalibra za tako veliko nalogo, bo pokazal čas. Za dobro tako Milana kot njega samega upamo, da gre le za začetniške napake, »pokuriti« dve legende kluba v vsega enem letu bi bilo namreč pogubno. Popravni izpit sledi že v soboto, ko Milan gostuje pri bivšem Cercijevem delodajalcu in kjer se zmaga, po današnjem nepričakovanem neuspehu, sama po sebi postavlja kot imperativ.

OCENE GAZZETTA:

VIDEO (KLIK)