Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

Reportaža: Milan - Lazio (31.8.2014)

SEP 01 2014

avtor: Klub navijačev

Včeraj se je posadka Kluba navijačev AC Milan Slovenija odpravila na prvo letošnjo tekmo v sezoni. 

Na tekmo proti Laziu smo se tokrat odpravili s kombijem. Za osemčlansko posadko, med nami je bila tudi predstavnica nežnejšega spola, se je pot začela v dopoldanskih urah, ko smo se na standardnem zbirališču pred nakupovalnim središčem na Rudniku v Ljubljani. Potovali smo že po dobro znani poti, večjih zapletov na cesti ni bilo, če odštejemo 15 minutni zastoj zaradi manjše prometne nesreče, ko smo se že malo ustrašili, da je kolona nastala zaradi vračanja italijanskih turistov domov (konec "Ferragosta").

Že pred samim začetkom poti, je bil naš cilj ogled Case Milan. Jasno je bilo, da se bosta na dan tekme v Casi Milan pojavila tudi dolgoletni kapetan - velika legenda Milana, Franco Baresi in poškodovani Mattia De Sciglio. Njun prihod je bil predviden za 14.30, zato smo sklenili, da se na počivališčih ustavljamo za kratek čas, saj se takšne priložnosti ne zgodijo vsak dan. Nekoliko smo sicer bili v dvomih zaradi omenjenega zastoja, vendar na koncu nam je uspelo priti v Milano pravočasno. Kombi smo elegantno parkirali v neposredni bližini Case Milan pod nadvozom nekaj minut čez drugo uro. Nekaj minut hoje stran je stal nov kompleks Milana, Casa Milan, ki je poleg upravi namenjen še navijačem, saj si lahko ogledajo muzej in celotno zgodovino kluba v sklopu Mondo Milana, ter kupijo navijaške rekvizite v novi klubski trgovini. 

Najprej smo si ogledli trgovino, nekateri izmed nas tudi nakupili nekaj izdelkov, nato pa se počasi odpravili proti muzeju, ki se nahaja nadstropje nižje kot sama trgovina. Ta čas smo izvedeli, da žal De Sciglia ne bo, prihod Baresija pa se je premaknil na okrog tretjo uro. 

Medtem ko smo nestrpno čakali na prihod Baresija, smo si kupili vstopnice za ogled Mondo Milana. Ravno v času, ko smo želeli vstopiti v muzej, smo v bližini recepcije kar na enkrat zagledali legendo kluba. Seveda smo na vse načine poskušali priti čim bližje, toda bilo je težko, saj je bil na začetku prisoten velik pritisk navijačev. Želeli smo si kakšne slike ali vsaj kakšen avtogram. Vztrajali smo tako dolgo, da nas je vsaj nekaj dobila avtograme in naš najmlajši udeleženec sliko s samim "Il Capitanom".

Vztrajali smo še nekaj časa, tako da se je naš vodič Anej z gospo, ki je bila ves čas prisotna ob Francu dogovoril za sliko s transparentom našega kluba. Še dobro nismo pritisnili na sprožilec fotoaparata, je zraven Baresija stal nasmejani Anej in tako je nastala naslednja slika:

Vprašanje, če je Franco Baresi v tem dnevu namenil toliko pozornosi navijačem kot naši skupini navijačev. Kot kaže se nas je dobro zapomnil, saj je danes "retweetal" naš prispevek:

 

Zadovoljni smo se počasi odpravili v muzej. Pred vstopom nas z izbranimi besedami pozdravi citat Barbare Berlusconi. Nato smo dobesedno zakorakali v zgodovino kluba, saj praktično na vsakem koraku najdeš opis za posamezno leto in obdobje. Izpuščenih detajlov ni, vse je zabeleženo in dokumentirano do potankosti. Tako smo lahko recimo videli celo žično maketo Berlusconijevega helikopterja. Na stenah so tudi "mini-televizije", ki podrobno prikazujejo dogodke iz Milanove zgodovine. Videoposnetki so prijazni tudi angleško govorečim navijačem, kar je velik plus za navijče, ki ne govorijo italijanščine. 

Prostor, kjer smo se nahajali se je kar na enkrat zaključil z zavesno pregrado, ki je vodila v prostor z pokali. Prehod v ta prostor je bil omejen glede na število ljudi. Po čakanju dveh skupin (približno 15minut) smo tudi mi končno prišli na vrsto. Soba je narejena v obliki kroga, na sredini je velik pokal Lige prvakov z letnicami vseh osvojitev, stene pa obdajajo pokali, ki so jih osvajale Milanove generacije skozi zgodovino. Strop sobe je namenjen prezentaciji videoposnetka, ki nas popelje skozi celotno zgodovino Milana in uspehe Milanovih generacij.

coppaatenemuseo

"Video v osrčju muzeja Mondo Milan, ki nas je vse opomnil zakaj navijamo za A.C. Milan. Občutili smo pripadnost, ponos, strast in obudili smo vse tiste emocije, ki bi morale pripadati navijaču tega kluba, te družine."

Po zaključenem ogledu videa smo pot po "Svetu Milana" nadaljevali v zadnjem prostoru, kjer so portreti dveh največjih kapetanov v zgodovini in vseh šestih dobitnikov zlatih žog v dresu Milana. 

 Mondo Milan se zaključi po stopnicah navzgor, ki vodijo v trgovino Milan Store. Po zaključenem ogledu smo se odpravili proti stadionu. 

Pred stadionom smo na ugodnem mestu kombi parkirali malo čez četrto uro, tako da smo imeli še dobro uro rezerve pred tekmo, ki smo jo izkoristili za ogled stojnic in okrepčilo. Bližala se je ura tekme in počasi smo se odpravili na stadion. Kljub manjšim zapletom smo bili vsi pravočasno na tribunah, kjer smo nestrpno čakali na začetek prve tekme sezone. Milan se je držal dobro in kmalu povedel, saj je Milan na krilih hitrega El Shaarawyja in Honde povedel. Milan je igral borbeno in v drugem polčasu uspel povišati prednost. Po predložku Abateja je zadel Muntari. Prednost je iz enajstmetrovke povečal še debitant Menez, ki je odigral solidno predstavo in tako Milanu praktično že zagotovil tri točke. Lazio se ni dal, in po nesrečnem posredovanju Alexa zmanjšal zaostanek na 3-1. Lazio je še nekoliko pritisnil, toda Digeo Lopez, novi vratar Milana je odlično posredoval pri napadih Lazia. V zadnjih trenutkih tekme je tudi obranil enajstmerovko in poskrbel za navdušenje navijačev na tribunah.

Po tekmi smo se počasi zelo zadovoljni odpravili proti domu. Izlet je uspel odlično. Na poti nas je spremljalo močno neurje, vendar smo se okrog druge ure zjutraj srečno vrnili v Ljubljano.

FOTOGALERIJA 1
FOTOGALERIJA 2

POVZETEK TEKME