Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

Donnarummino rdeče-črno srce

NOV 14 2015

avtor: Kevin Baruca

RAZKRIVAMO: Donnarumma, tam kjer se je vse začelo. Predsednik nogometne šole Club Napoli: »Imel je podpisano predpogodbo z Interjem, potem je vse pretehtalo njegovo rdeče-črno srce«

Med kraji Castellammare di Stabia – rojstni kraj Donnarumme -, Gragnano, Pompei in Santa Maria la Carità, kraj umeščen v provinci Napolija je Gianluigi Donnarumma idol. Po čem je tako prepoznaven? Odgovor je preprost. Odšli smo v Scuolo Calcio Club Napoli, ki je ekipa v kateri se je razvijal kot igralec takrat še deček, ki sedaj brani vrata Milana. Takoj ob vstopu v sedež kluba je izstopala uokvirjena slika Gigiota (»Mihajlović ga je v enem izmed zadnjih intervijujev imenoval Gigietto, mi pa smo ga vedno klicali »Gigione« in ni težko ugotoviti zakaj«) ob kateri je bilo zapisano »Debitiral v Serie A pri 16-ih letih in 8-ih mesecih«.

Nedvomno velika čast za vso nogometno šolo, ki je že imela v svoji zgodovini potomstvo dobrih vratarjev: De Lucia, Antonio Donnarumma (Gianluigijev brat), Iezzo. Skratka, ni slabo. Sedaj je Gigio na vratih Milana in s tem je okronal svoje sanje že od otroštva in sanje očeta ter brata, ki sta oba velika navijača A.C. Milana. Vendar usoda je včasih neverjetna, saj je bil Inter ena izmed prvih ekip, ki je potrkala na vrata Cluba Napoli in Donnarumma se je naenkrat znašel na drugi (napačni) strani Milana.

»Da, prva predpogodba – je ekskluzivno za mikrofone Gianlucadimarzio.com spregovoril Ciro Amore, predsednik Cluba Napoli – je bila podpisana ravno z Interjem. Prišel je eden izmed odgovornih oseb nerazzurov, semle v nogometno šolo, da bi mi povedal da si ga želijo v svojih vrstah. Vse se je zaključilo z ultimatom in tudi oče je potrdil destinacijo. Potem smo vsi odšli v Milano in smo ga tam tudi vpisali v šolo, da je lahko začel svojo novo avanturo v klubu pod takratnim vodstvom predsednika Morattija«. »Ko je Donnarumma odšel v Milano k Interju, se je trener vratarjev članske ekipe Castellini odločil trenirati tudi njega, ker je takoj v njem zagledal zelo velik talent« je razkril Angelo Panariello, trener Donnarumme pri nogometni šoli Club Napoli. 

Ampak nato se je vmešal tudi Milan in ko srce kliče je nemogoče zavrniti klica. »Ostali smo pet dni v Milanu in Gianluigi je treniral z Interjem« razlaga nekdanji trener Panariello. »Ko je prišel Milan je bil skupaj s starši. Oče je dobil klic s strani Gallianija in Gianluigijevo rdeče-črno srce je tehtnico prevesilo na drugo stran. Vsa njegova družina je navijala za Milan. Gianluigi pa je želel slediti svojemu bratu«

Donnarumma je izjemno začel svojo pravljico, ki si zasluži poklon na zadnjih odigranih tekmah Milana, saj je navkljub svojim 16-im letom tekme odigral s karakterjem in osebnostjo. »Videti kako debitira za Milan je bila velika emocija za vse nas, kajti lahko smo uživali največ kolikor se je lahko dalo, tudi zaradi tega ker ni bil Napoli«, se je pozabaval predsednik. Potem je nadaljeval z razkrivanjem Donnarumme kot fantka, pa čeprav... »Donnarumma ni nikoli bil fantek, ker je vedno igral s starejšimi fanti in tudi ko je igral za starejše kategorije so ga smatrali za sebi enakega. Že zelo zgodaj se je videlo, da bo pred njim izjemna nogometna kariera in očitno je bilo, da bo nekega dne zaigral za eno izmed top ekip«.

V povezavi z njegovim življenjem pa se je pojavila tudi zelo posebna in zanimiva anekdota: »Ena gospa se je kregala z Gianluigijevo mamo, ker je bila odločna da je fant starejši. Predstavljajte si, da je morala njegova mater gospe pokazati dokumet, kajti samo na takšen način ji je lahko dokazala leta svojega sina. Tedaj smo igrali z letniki 97 in 98, vendar kljub temu je bil Gigio letnik 99«. Nato trener Panariello nadaljuje: »Imel je neverjetno kvaliteto vse od otroštva. Bil je zelo marljiv, saj je takoj po končanem treningu odšel pod tuš in po petih minutah je bil že pripravljen za odhod domov, saj se je odšel učiti za šolo. Imel je dve veliki zaslugi: fizične predspozicije in to da ga je tukaj našel mojster, Ernesto Ferrara, ki je že pred tem treniral Miranteja, Iezza in Antonia Donnarummo. Gianluigi ima edinstveno kapaciteto po učenju. Poleg svojih izjemnih kvalitet je tudi zelo požrtvovalen in strasten do tega kar dela«.

Kaj pa če želimo izvedeti nekaj, kar jih ve zelo malo? »Zelo močen je v igri z nogo. Dal sem ga streljati proste strele in zadel je tudi po štiri gole zapovrstjo. Teoretično smo reskirali, da bi tekme izgubili za zapisnikarsko mizo. Donnarummo smo namreč dajali igrati s starejšimi kategorijami, pa čeprav je bil po letih še premlad za le-te«. Da, to je tudi konstanta v dosedanji Gianluigijevi nogometni karieri: predčasno izvajanje stvari, ki jih pri tako rosnih letih nobeden ne pričakuje. Tako je bilo v Clubu Napoli, tako je bilo v Brocchijevi Primaveri in tako je bilo oz. je tudi v Mihajlovićevem Milanu. Sedaj brani za svojo sanjsko ekipo in do tega je prišel začenši med štirimi kraji kjer so ceste vodile s periferije v center mesta in na tistem prašnem igrišču v svojem rojstnem kraju Castellammare di Stabia.


VIR: http://gianlucadimarzio.com/