Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

Franco Baresi - legende o njem

JUL 23 2019

avtor: Klub navijačev

V prispevku objavljamo nekaj izjav legend Milana ter ostalih velikanov svetovnega nogometa o Francu Baresiju, legendi Milana, ki še vedno deluje v klubu kjer je pustil vse. 

Franca smo spoznali tudi mi, to je bilo leta 2014, ko smo se odpravili na tekmo Milan - Lazio (klik za reportažo)

Medtem ko smo nestrpno čakali na prihod Baresija, smo si kupili vstopnice za ogled Mondo Milana. Ravno v času, ko smo želeli vstopiti v muzej, smo v bližini recepcije kar na enkrat zagledali legendo kluba. Seveda smo na vse načine poskušali priti čim bližje, toda bilo je težko, saj je bil na začetku prisoten velik pritisk navijačev. Želeli smo si kakšne slike ali vsaj kakšen avtogram. Vztrajali smo tako dolgo, da nas je vsaj nekaj dobila avtograme in naš najmlajši udeleženec sliko s samim "Il Capitanom".

Vztrajali smo še nekaj časa, tako da se je naš vodič Anej z gospo, ki je bila ves čas prisotna ob Francu dogovoril za sliko s transparentom našega kluba. Še dobro nismo pritisnili na sprožilec fotoaparata, je zraven Baresija stal nasmejani Anej in tako je nastala slika, ki je objavljena tudi v tem prispevku. Vprašanje, če je Franco Baresi v tistemdnevu namenil toliko pozornosi navijačem kot naši skupini navijačev. Kot kaže se nas je dobro zapomnil, saj je tudi "retweetal" naš prispevek.

 

Franco Baresi slika 1

Nils Liedholm, legenda Milana: "Pri osemnajstih je imel znanje veterana."

Franco Baresi slika 2

Ray Wilkins, nekdanji soigralec: "Franco je bil najboljši igralec s katerim sem kdajkoli igral. Bil je svetovna zvezda v celotnem pomenu besede. Imel je vse, bil je vodja ekipe."Franco Baresi slika 3

Ray Wilkins, nekdanji soigralec: “Spomnim se, ko sem prvič treniral z njim. Nisem mogel verjeti svojim očem. Mislil sem si: 'Jezus, neverjeten je.' Bilo je užitek igrati z njim.”

Franco Baresi slika 4

Gary Lineker, legenda angleškega nogometa: "Franco Baresi je eden najboljših branilcev vseh časov. Prebral je vsako situacijo, vsako stvar je naredil na tako enostaven način, hkrati pa je bil odličen pri prenosu igre naprej in podajah."

Franco Baresi slika 5

Brian Laudrup, legenda danskega nogometa: "Legenda. Modern branilec, ki je bil nekaj unikatnega v njegovih časih, z odličnim posedovanjem žoge. Eleganten, z izjemno sposobnostjo branja igre, odlično hitrostjo ter odličnim izvajanjem prekinitev."

Franco Baresi slika 6

Ronald Koeman, legenda nizozemskega nogometa: "Baresi je bil odličen na žogi in kot vsak odličen italijanski branilec je bil pripravljen iti do konca za vsako osvojeno žogo."

Franco Baresi slika 7

Ruud Gullit, legenda Milana: "Vodja obrambe, zelo močan in hiter z odličnim razumevanjem igre. Kot branilec je lahko naredil vse. Vedel je kaj bo storil napadalec, še predno je to vedel napadalec sam. Kako sploh lahko prideš mimo njega?"

Franco Baresi slika 8

Gianfranco Zola v intervjuju, v katerem je odgovoril na vprašanje o najbolj zahtevnem branilcu, ki ga je kdaj srečal: "Po tekmi, ki si jo igral proti Baresiju si potreboval led in protivnetne tablete." 

Franco Baresi slika 9

Marcel Desailly, legenda Francije in Milana: "Franco je moj idol. Način na kakšen je vodil obrambno vrsto... Kakšen igralec... Ne moremo si predstavljati na kakšen nivo je povzpel umetnost branjenja. Dovršenost, klasa."

Franco Baresi slika 10

Marco van Basten, legenda Milana: "Lahko je igral kjerkoli v obrambi, vendar vsi pozabljajo na njegovo sposobnost prenašanja žoge v napad in posredovanje žog."

Franco Baresi slika 11

Tony Adams, legenda Aresnala: "Baresi fizično ni bil močan kot bi se zdelo za centralnega branilca. Vendar bil je tako dober da si ga lahko samo opazoval kako je diktiral igro."Franco Baresi slika 12

Laurent Blanc: "V legendarnih Milanovih ekipah v poznih 80' ter zgodnjih 90'-ih je bil šef. Vsak igralec, ki je igral z njim ali proti njemu je vedel da je šef. Vsi smo ga spoštovali."

Franco Baresi slika 13

Zico, brazilska legenda: "Dovršen libero, sposoben z žogo delati karkoli se mu je zahotelo, ko je bil v obrambi ali v napadu. Imel je odličen smisel za postavitev. S svojo hitrostjo je hitro prešel iz obrambe v napad in to je že pomenilo pol zadetka."Franco Baresi slika 14

Jamie Carragher: "Baresi je vodil najboljši klub, ki sem ga kdaj koli videl. To je bil Milan poznih 80'-ih ter zgodnjih 90'-ih let."Franco Baresi slika 15

Emmanuel Petit: "Z njim v obrambi je branjenje zgledalo lahkotno, vendar je bil brezkompromisen, ko je bilo to potrebno."

Franco Baresi slika 16

Gary Neville: "Oboževal sem Franca Baresija. Bil je pravi mož, pravi vodja. Izgledalo je, kot da ne more nič mimo njega."

Franco Baresi slika 17

Gheorghe Hagi: "Ta gospod je spomenik svetovnemu nogometu. Milan ter Italija sta zgradila ekipo okrog njega."

Franco Baresi slika 18

Ray Parlour: "Fantastični centralni branilec. Imel je izjemno sposobnost branja igre. Vedno je bil tam kjer je bila žoga. Mimo njega ni šlo veliko napadalcev, pa je igral proti najboljšim."

Franco Baresi slika 19

Paolo Maldini, naslednik Franca Baresija: "Bil je poseben. Majhen, suh fant vendar tako močan. Imel je visok odriv. Način na katerega je igral na igrišču je bil primer za vsakega. Ni bil velik govorec, daleč od tega. Način na katerega je igral in treniral, to je bil vzor."

Franco Baresi slika 20

Paolo Maldini, naslednik Franca Baresija: "Imel je 70kg. Vendar povem vam, ko te je udaril, je bil zelo močan. Zame je bil vzor in referenca. Bil je zelo dober z žogo. Zelo zelo dober. Zelo težko je najti dobrega branilca, ki je močan in dober z žogo. Zelo težko."