Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

Šest minut za popolni potop

MAY 07 2015

avtor: Gennaro

Napoli 3:0 Milan; domačini v šestih minutah zabili tri gole

 

Na vročem San Paolu, se je Milan z desetimi igralci dolgo upiral, a nato potonil v vsega šestih minutah, ko so varovanci Pippa Inzaghija prejeli tri zadetke in podpisali kapitulacijo. Po bledem remiju v mestnem derbiju in dveh porazih, ki sta sledila, so Rossoneri tako doživeli še tretji zaporedni poraz. Morebitni neuspeh proti Romi na San Siru (tekma bo odigrana v naslednjem krogu), bi pomenil izenačitev neslavnega niza štirih zaporednih porazov, ki ga je Milan zadnjič doživel daljnega leta 1986.

Kljub porazu, se je Milan, ali bolje rečeno De Scilgio, uspel vpisati v zgodovino Serie A. Mladi branilec je podrl rekord, a žal neslavnega, saj je najhitreje v zgodovini italjianskega državnega prvenstva prejel rdeči karton. Domačini so izvedli akcijo po desni strani, De Sciglio pa je pri posredovanju zgrešil žogo in podrl Hamšika. Sodnik je upravičeno pokazal na belo točko, ostaja pa veliko vprašanje, če rdeči karton že v prvi minuti, nemara ni bil prestrogo dosojen. Izvajalec najstrožje kazni je bil Higuain, kateremu pa je zgodnje slavje preprečil Diego López, ki se je izkazal z odlično obrambo in svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Z igralcem manj in dejstvom, da je nasproti stala ena boljših ekip v letošnjem prvenstvu, je bil potek tekme pričakovan. Napoli je nadziral potek tekme in žogo v svojih nogah držal veliko večino tekme, Milan pa se je dobesedno od prve minute bil prisiljen braniti. Kljub temu, pa domačini niso uspeli nevarneje ogroziti gostujočih vrat, deset igralcev Milana pa je brez večjih težav ustavljalo jalove napade Napolitancev. Če izvzamemo enajstmetrovko, je najlepša priložnost v prvem delu pripadla gostom in ne domačinom! V skorajda edini napadalni akciji Milana, je Destro s predložkom našel Bonaventuro, ki je žogo odlično zadel, domačega vratarja presenetil na napačni nogi, a kaj ko je žoga zadela vratnico in odletela v gol avt. Domačini so odgovorili le dve minuti kasneje, ko je bil Hamšik nevarno blizu po strelu s približno 20ih metrov. To je bilo v prvem delu tudi vse, Milan pa je po rdečem kartonu in enajstmetrovki v samem začetku tekme, nekako uspel preživeti in drugi del tekme začeti z nedotaknjeno mrežo.

V drugem delu smo gledali nadaljevanje prvega. Napoli je še naprej nadziral potek srečanja in iskal pot proti golu Diega Lópeza, gostje pa so se branili in upali na kakšno priložnost iz protinapadov. V 54. minuti bi domačini kmalu prišli do zadetka, ko so že izigrali domačo obrambo, a podaja Inisgne-a je bila nenatančna, žoga je namreč Higuainu zletela  za hrbtom. Tri minute kasneje je Inzaghi opravil prvo menjavo, ko je namesto Destra v igro vstopil Pazzini, mladi Italijan pa po poročanju medijev s to odločitvijo ni bil najbolj zadovoljen in se je bojda želel celo obračunati s Pippom po tekmi. V 60. minuti so bili domačini znova izjemno blizu gola, po strelu Hamšika, pa je goste tokrat rešila vratnica.

Le minuto kasneje je Pippo opravil še drugo menjavo, ko je v igro namesto Bochettija, vstopil Bonera, ki je na ta način zaigral že na 200. tekmi v dresu Milana. Nažalost pa je ravno Bonera, na svojem jubileju, znova opozoril nase in to po vsega desetih minutah igre. Navidez povsem nenevarno visoko žogo v kazenski prostor, je Bonera uspel odbiti le na rob kazenskega prostora, kjer je bil popolnoma sam Hamšik. Slovak je »povratno podajo« Bonere odlično izkoristil, saj je njegov odmerjen strel v spodnji levi kot, s pomočjo vratnice, pristal za hrbtom nemočnega Diega Lópeza.

Tu se je potop Milana šele dobro začel. Le štiri minute kasneje, je na semaforju že pisalo 2:0 za domačine. Mertens je s povratno podajo iskal Gabbiadinija, ki je žogo premeteno pustil, slednja pa je prišla do Higuaina, kateremu s približno osmih metrov, ni bilo težko zatresti gostujoče mreže. Ideja o morebitnem povratku Milana se je tako razblinila le štiri minute po prvem prejetem zadetku. Le dve minuti kasneje pa še zadnji žebelj v krsto. Ghoulam je zaposlil Higuaina, čigar strel je López še uspel ubraniti, odbita žoga pa je prišla do Gabbiadinija, kateremu iz neposredne bližine, žoge ni bilo težko pospraviti v prazno mrežo. Ves dotedanji trud je bil torej zapravljen v šetih minutah, ko so gostje prejeli kar tri zadetke in zapravili priložnost za morebiten remi, ki v danih okoliščinah sploh ne bi bil slab dosežek. V zadnjih 15ih minutah, smo bili priča rutiniranemu zaključku tekme s strani domačinov, gostje pa z igralcem manj in v psihološkem knock-downu, niso bili sposobni ogroziti domačega gola. Morda edina svetla točka pri Milanu, pa je bil debitantski nastop Feliciolija, ki je dobil nekaj minut v samem zaključku tekme. V 92. minuti, je nase znova opozoril Diego López, ki je z odlično parado preprečil še en zadetek v svoji mreži, za svojo potezo, pa je dobil celo aplavz domače publike.

Milan po novem porazu ostaja na desetem mestu in se skoraj zagotovo poslavlja od igranja v Evropi (čeprav teoretične možnosti še vedno obstajajo). Tokrat je bil pristop resda boljši, a z igralcem manj skozi celotno tekmo, je bil končni rezultat roko na srce tudi pričakovan. Milan v naslednjem krogu čaka drugouvrščena Roma, ki se skupaj z Laziem in Napolijem bori za mesta, ki vodijo v Ligo Prvakov. Motiva Rimljanom torej ne bo manjkalo, se pa poraja vprašanje, kakšen motiv bodo imeli domači igralci. Vrata Evrope so si skorajda popolnoma zaprli, tekmovalnega motiva za igranje preostalih tekem pa tako praktično ni. Kljub temu upamo, da igralci ne pozabijo čigav dres nosijo in igrajo če ne zaradi drugega, pa zaradi časti. Če bodo na slednjo pozabili, nas prav gotovo čaka še en poraz in izenačitev negativnega niza iz daljnega leta 1986.

OCENE:

VIDEO (klik)