Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

Z evrogoli do drugega mesta

OCT 17 2016

avtor: Gennaro

Chievo 1:3 Milan; odlični obeti pred velikim derbijem z Juventusom.

Poraz Napolija, remi Lazia, poraz Interja. To je bila bilanca osmega kroga pred večerno tekmo, ki jo je Milan igral v Veroni proti moštvu ki je v dosedanjem delu prvenstva prijetno presenetilo. Chievo v katerem viden pečat puščata tudi slovenska reprezentanta Birsa in Cesar, je pred tekmo zasedalo visoko peto mesto, morebitna zmaga pa bi tako enim kot drugim prinesla delitev drugega mesta skupaj z Romo. Za razliko od prejšnjih sezon, ko so fantje v rdeče-črnih dresih praviloma zatajili na podobnih tekmah, je bila tokrat priložnost izkoriščena, neugodni nasprotnik premagan, skok na lestvici pa očiten!

A sodeč po uvodu v tekmo, bi se lahko končalo tudi drugače. Igralci Chieva so z veliko mero samozavesti prevzeli vse vajeti igre in dodobra pritiskali proti gostujočim vratom, igralci Milana pa so le na trenutke prihajali do žoge s katero bi lahko odigrali kakšno konkretno akcijo. Kljub terenski premoči domačina, pa si slednji niso uspeli priigrati resnejših priložnosti, saj je obramba na čelu z Romagnolijem ves čas delovala zbrano, kar je še en napredek v primerjavi s prejšnjimi leti. Milan resda ni gospodaril na igrišču, si je pa prvi priigral resno priložnost, ko je Suso odlično podal pred gol tam pa je branilec Chieva v zadnjem trenutku pred Niangom žogo uspel odbiti in tako preprečiti gostujoče vodstvo.

Bolj ko smo se bližali odmoru, bolje je Milan izgledal. Gostje so v zadnjih petnajstih minutah končno vzpostavili ravnotežje tudi na sredini igrišča, rezultati tega pa so bili kaj hitro vidni. Najprej je Suso v 35. minuti poizkušal s strelom z desne strani, deset minut kasneje tik pred koncem polčasa, pa je kot strela z jasnega udaril Juraj Kucka! Brezkompromisni Slovak si je nabral kar precej simpatij v vrstah Milanovih navijačev, včerajšnje razparanje mreže pa bo samo še en velik plus za borbenega »Kucota«. Po napaki domače obrambe je žogo požrtvovalno izboril Lapadula in jo podal do Kucke, ki je imel kar nekaj opcij na voljo, a je brez kančka razmišljanja proti vratom poslal pravo bombo in s strelom pod prečko matiral nemočnega Sorrentina. Varovanci Montelle tako ne bi mogli bolje zaključiti prvega polčasa, kot pa z zadetkom tik pred zadnjim sodnikovim piskom.

Odličen zaključek prvega, še boljši začetek drugega! Ta stavek najlepše opisuje dogajanje na začetku drugega dela tekme. Znova so domači igralci izgubili žogo na sredini igrišča, kar je izkoristil Bonaventura za podajo do Nianga. Mladi Francoz, ki je v prvem polčasu ostal dolžnik je v začetku drugega polčasa pokazal povsem drug obraz. Z lepim preigravanjem si je žogo namestil na svojo levico, nato pa z diagonalnim strelom matiral domačega vratarja. Pravi lepotec v zbirki njegovih zadetkov, za dobro njega kot tudi Milana pa upamo, da bomo gledali čim več takšnih potez in ne predstav iz prvega dela tekme. Ob tem omenimo tudi lepo gesto Nianga in soigralcev, ki so ta zadetek posvetili poškodovanemu kapetanu Milana. O Montolivu si lahko mislimo kar si želimo, a že takšne majhne geste dajejo vtis da v moštvu vlada prava sloga, kar je tudi prvi predpogoj za kakršenkoli uspeh.

Povišanje vodstva je povsem dotolklo domače igralce, ki prvo polovico drugega polčasa praktično niso igrali. Milan je na podlagi zgodnjega zadetka poletel po igrišču in si v 54. In 59. minuti priigral dve izjemni priložnosti za zadnji žebelj v krsto »letečih osličkov«. Najprej Lapadula in Niang z skupnimi močmi nista uspela premagati Sorrentina, slednji je namreč prvemu ubranil odličen strel z glavo, drugi pa je po tem ko je že premagal vratarja, z udarcem z glavo zgrešil skorajda prazna vrata. Pet minut kasneje pa je poizkusil še Suso, čigar strel je za las zletel nad prečko, Sorrentino pa je Špančevo mojstrovino zgolj pospremil s pogledom. Gostje se niso ustavljali, saj sta Lapadula in Niang znova zapretila okrog 65. minute. Prvi strelec lanskoletne Serie B je bil zelo jezen ob zapravljeni priložnosti, ki si jo je borbeno priigral, saj je Sorrentino njegov strel odbil v kot, vratar Chieva pa je imel še manj dela pri poizkusu Nianga, ki je žogo sicer spravil čez živi zid a ni uspel resneje ogroziti domačih vrat.

Po obdobju Milanove dominacije se je Montella odločil za zapiranje tekme. Tako je namesto Lapadule v igro vstopil vezist Jose Sosa, gostje pa so terensko iniciativo prepustili igralcem Chieva. Kljub povsem anemični igri domačih igralcev, pa so si slednji v 76. minuti praktično iz ničesar priigrali priložnost za zadetek, ki jo je Birsa tudi izkoristil. Po neumnem prekršku Palette je prosti udarec s približno 20ih metrov izvedel letos odlični slovenski reprezentant, ki je »počistil pajčevino« v zgornjem levem kotu Donnarumminega gola in tako tekmo praktično iz ničesar znova naredil zanimivo. Chievo je z vsemi silami krenil po izenačenje a več kot terensko premoč si vse do konca tekme ni uspel izboriti. Obramba Milana je vse do konca tekme delovala zbrano in ni dopuščala domačim igralcem niti ene omembe vredne priložnosti.

Montella je sledil svoji ideji o zapiranju tekme in je v igro namesto Susa poslal Polija, tik pred koncem tekme pa je nekaj svojih minut dobil še Bacca, ki je zamenjal Nianga. Kolumbijec zaradi napornega potovanja iz Južne Amerike tokrat ni začel, tudi na tej tekmi pa je potreboval le nekaj minut da je svojemu moštvu priigral še tretji zadetek na tekmi. Ob razredčeni domači obrambi se je Kolumbijec odločil za preigravanje, nato pa verjetno bolj v šali kot zares poizkušal s strelom z zunanjim delom kopačke. Žoga bi verjetno zletela proti kotni zastavici, če ne bi na poti do gola zadela Daniellija, povsem spremenila smer in ukanila nesrečnega Sorrentina.

S tem komičnim vložkom je bila postavljena pika na i dobre tekme proti moštvu, ki se z razlogom nahaja v zgornji četrtini lestvice. Milan se je tako povsem nepričakovano zavihtel na tretje mesto, drugo uvrščena Roma pa se tam nahaja zgolj zaradi boljše gol razlike. Sledi veliki derbi z Juventusom, Milan pa to tekmo praktično pričakuje kot prvi izzivalec Stare Dame, ki si je v prvih osmih krogih nabrala 5 točk prednosti pred konkurenco. Vsekakor ni bilo veliko navijačev Milana, ki bi si upali napovedati da bo Milan pred devetim krogom in derbijem proti Juventusu zasledoval aktualnega prvaka in zasedal mesta ki vodijo v Ligo Prvakov.

Obeta se nam torej napet triler, katerega del lahko postaneš tudi ti! ACMSI ima še vedno na voljo nekaj prostih mest za sobotni derbi proti Juventusu, del odlične atmosfere in upajmo da tudi dobre tekme z ugodnim rezultatom, pa lahko postaneš tudi ti! Milan že vrsto let derbija ni čakal na takšni poziciji kot ga čaka letos, zato izkoristi priložnost in postani del spektakla tudi ti!

OCENE:

VIDEO (klik)