Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

Grenek uvod v novo sezono

AUG 23 2015

avtor: Gennaro

Fiorentina 2:0 Milan; rdečečrni po rdečem kartonu popolna nemočni v Firencah

 

Tri mesece je trajal post, ravno pravšnji čas, da navijači Milana malce pozabimo na lansko sezono, polno travm in se z zmernim optimizmom zazremo v novo sezono. Po prvi odigrani tekmi, razlogov za veselje ni, vsi skupaj pa močno upamo, da se rek »po jutru se dan pozna«, ne bo uresničil na primeru nam ljubega Milana. Varovanci Siniše Mihajlovića so po povprečnem prvem polčasu, doživeli šok ob zaključku, ko je v obliki dvojne klofute priletel rdeči karton Elya, nekaj sekund za tem pa še evrogol iz prostega strela, v drugem polčasu pa gostje z igralcem manj niso bili dorasel tekmec razpoloženim domačinom.

Gostujoči strateg je na zelenico poslal vseh 5 novih okrepitev Milana, od Romagnolija in Elya v zadnji liniji, prek Bertolaccija na sredini igrišča do Adriana in Bacce v napadu. Na Artemio Franchiju pa je bilo vroče kmalu po uvodnem žvižgu, saj je López že v šesti minuti popravil lastno napako, ko je nespametno stekel iz vrat, kar je s strelom iz približno 30ih metrov, skušal kaznovati Iličić, zgodnji zadetek v gostujoči mreži pa je z odlično parado preprečil López. Tri minute kasneje, je Ely prejel rumeni karton, kar je imelo ogromne posledice dobre pol ure kasneje, vsekakor pa je prekršek preprečil, da bi se Kalinić sam sprehodil proti vratom Milana.

Pred domačim golom je bilo prvič vroče v 15. minuti, ko je po zmedi do žoge prišel Bonaventura, njegov poizkus s približno 13ih metrov, pa so domači branilci v zadnjem hipu uspeli blokirati. Še v isti minuti, je Bacca izsilil napako domačega branilca in se zapodil med tri vijoličaste drese, a kaj ko je žoga za kar precej zgrešila svoj cilj. Domačini so odgovorili le 5 minut kasneje, ko je Jojo izjemno zaposlil Kalinića. Hrvaški napadalec se je znašel sam pred vrati Milana, precej neodločen strel pa je López z izjemno reakcijo uspel ubraniti. Po desetih minutah mirnejše igre, je v 29. minuti do najlepše priložnosti na tekmi prišel tudi Milan. Po predložku De Sciglia, je bil na drugi vratnici popolnoma sam Bonaventura, mladi Italijan pa je žogo z glavo poslal v tla in nato čez gol. Sledil je mini pritisk gostov, a razen dobrega predložka Bonaventure v 32. minuti, ko je bil Bacca za las prenizek, si večje priložnosti niso uspeli priigrati.

V minutah, ko je Milan skušal prevzeti nadzor nad potekom tekme, so domačini mirno čakali na protinapade, ki so močno orožje Fiorentine že vrsto zadnjih let. Ena takšna prestrežena žoga in hitra akcija, je bila v 36. minuti usodna za Elya, ki je še drugič v manj kot pol ure nespametno podrl Kalinića, svoje pa je dodal še kdo drug kot sodnik, ki je mladega Brazilca (pre)strogo izključil. Vsekakor debi v Serie A za pozabo, vsi skupaj pa upamo, da to ne bo vplivalo na njegove nadaljnje igre, saj je bil v pripravljalnem obdobju prijetno presenečanje. Kot da izključitev ni bila dovolj, je prekršek Elya za pravi evrogol izkoristil še Alonso, ki je žogo v stilu Milanovega aktualnega trenerja, neubranljivo poslal v zgornji desni kot gostujočega gola. Mihajloviću ni preostalo drugega, kot da namesto Honde v igro pošlje Zapato in tako zakrpa nastalo luknjo v obrambi. Zaostanek je več kot očitno pustil posledice pri igralcih Milana, ki do konca polčasa niso uspeli ustrezno odgovoriti, v 44. minuti pa ni veliko manjkalo, da bi Fiora podvojila svojo prednost, ko je Romagnoli v zadnjem trenutku uspel izbiti predložek Gilberta. Moštvi sta se tako na odmor odpravili z minimalnim vodstvom vijoličastih.

V drugem polčasu je Milan sprva sicer skušal malce več tvegati, kar pa so domačini hitro kaznovali. Že v 53. minuti, je López že drugič na tekmi reševal ena na ena situacijo, Španec pa je bil tokrat uspešnejši od Iličića, le dve minuti kasneje pa je slovenski reprezentant z lepim preigravanjem izsilil enajstmetrovko, ki jo je sam tudi zanesljivo izvedel in tako Fiorentini priigral še drugi gol na tekmi. Milan z igralcem manj in s podrejeno vezno linijo, enostavno ni mogel resneje zapretiti uigrani domači ekipi, zato smo do konca tekme bolj ali manj spremljali uspavanko. Domačini so bili tisti, ki so večino časa nadzirali potek tekme in tudi držali žogo v nogah, Milan pa z izjemo individualnih poizkusov, ni uspel resneje zapretiti. V 60. minuti je bil Bacca še enkrat več malce prenizek po predložku De Sciglia, minuto kasneje pa je Kolumbijec lepo kombiniral z Antonellijem, čigar strel pa je za kar precej zletel čez domača vrata. Mini pritisk Milana se je končal v 62. minuti, ko je Bacca z glavo zaposlil Adriana, pred Brazilcem pa je v zadnjem trenutku posredoval Astori, ki je bil z svojo napako najzaslužnejši da je Milan sploh prišel do te polpriložnosti.

Domačini so znova zapretili v 70. minuti, a strel Gilberta s približno 20ih metrov, je López brez težav ujel. V samem zaključku tekme, je Mihajlović z menjavami skušal dvigniti ritem, a Nocerino in Cerci, namesto Bertolaccija in Bacce, nista prinesla nobene dodane vrednosti. Še najlepšo priložnost v drugem delu je imel Milan v 72. minuti, ko je Zapata (z majhno sodniško pomočjo) izigral »offsajd zanko« in se znašel popolnoma sam pred domačim golom, a njegovo oklevanje je Milan stalo vsaj častnega zadetka. Zadnjo polpriložnost smo videli v 87. minuti, ko je Nocerino preigral kar 3 igralce, našel Bonaventuro na robu kazenskega prostora, slednji pa je žogo poslal visoko čez gol. Ob zadnjem sodniškem žvižgu, igralcem Milana ni ostalo drugega, kot da priznajo premoč in se zavedo, da jih v nadaljevanju prvenstva čaka še ogromno dela.

Že prva prvenstvena tekma, je kričeče pokazala kje Milanu primanjkuje kvalitete kot Sahari vode. V vezni liniji. Z izjemo Honde, ki se je (dokler je igral) vračal in skušal organizirati kakšen napad, je bila trojica v samem osrednjem igrišču preslaba da bi lahko upali na ugodnejši rezultat proti Fiorentini v gosteh. Od Bonaventure smo gledali že precej boljše predstave, Bertolacci za enkrat ni upravičil vloženih milijonov (vsekakor pa si zasluži vsaj kakšen krog blažje obravnave, saj gre za novega igralca), De Jong pa predvsem v fazi obrambe ni bil na pričakovanem nivoju. Jasno je torej, da se bo morala vezna linija bodisi sama od sebe dvigniti, ali pa bo potrebna močna okrepitev, ki bi vsaj malce dvignila raven kvalitete, ki je trenutno na zelo nizkem nivoju. Kakorkoli že, prvi krog je za nami, že čez pet dni pa nas čaka prva domača prvenstvena tekma, kjer upamo na prvo zmago proti Empoliju, ki je v prvem krogu na domačem igrišču izgubil proti Chievu. Prav tako upamo, da bo moštvo do naslednje tekme močnejše za kakšno zveneče ime, ki bo okrepilo tiste pozicije, ki so najbolj kritične. Časa ni več veliko in upamo, da se uprava tega zaveda.

OCENE:

VIDEO (klik)