Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

Končno zmaga

FEB 23 2015

avtor: Gennaro

Milan 2:0 Cesena; dočakali smo šele drugo zmago Milana v letošnjem letu

Milan je po katastrofalni predstavi proti Empoliju, tokrat naposled prikazal malce boljši obraz in premagal Ceseno, novinca v letošnji sezoni, ki pa je verjetno prvi kandidat za selitev v nižji rang tekmovanja, skupaj s Parmo, katero je žalostna usoda izključitve iz Serie A že doletela in še eno ekipo. Cesena je kljub slabemu položaju na lestvici, v prejšnjem krogu uspela presenetiti vodilni Juventus, kateremu je uščipnila točko, v začetku februarja pa je uspela premagati tudi Lazio, ki se letos bori za tretje mesto, zato smo bili navijači Milana upravičeno v skrbeh, še toliko bolj po bledi predstavi proti Empoliju. Skrbi so se izkazale za pretirane, saj so se fantje po daljšem času končno zbrali, prikazali malce boljšo nogometno predstavo in zasluženo slavili.

Domačini tekme nebi mogli bolje začeti, saj so že v drugi minuti dosegli zadetek, ki pa ga je sodnik razveljavil iz verjetno samo njemu znanih razlogov. Po strelu z roba kazenskega prostora, je gostujoči vratar žogo le odbil, nanjo pa je pritekel Poli, ki je z glavo brez težav zabil iz neposredne bližine. Stranski sodnik je dvignil zastavico in signaliziral prepovedani položaj, čeprav so bili v trenutku strela kar štirje gostujoči nogometaši bližje svojemu vratarju, kot igralec Milana! V trenutku strela sta bila v prepovedanem položaju le Destro in Ménez, ki pa na potek igre nista vplivala, s čimer pa se stranski sodnik ni strinjal (verjetno je menil, da Destro ovira gostujočega vratarja). Kakorkoli že, Milan je zabil v samem začetku a ostal brez vodstva, ki bi mu po vsej verjetnosti moral pripasti. Domačini so nadaljevali z uvodnim pritiskom in si v prvih desetih minutah priigrali kar 5 udarcev iz kota, česar pa niso znali izkoristiti.

Po uvodnem pritisku je tempo igre padel, nevarnejših priložnosti pa nismo videli vse do vodstva Milana v 22. minuti. Na sredini igrišča je žogo priboril Montolivo, v nadaljevanju akcije pa je na levem krilu do žoge prišel Ménez, ki je podal do Bonaventure. Domači vezist, ki je tokrat igral na poziciji »fantaziste«, je z roba kazenskega prostora močno meril v daljši kot, Leali pa se je žoge sicer dotaknil a ni mogel preprečiti zadetka v svoji mreži. Stranski sodnik tokrat ni videl fantomskega prepovedanega položaja, kar je pomenilo, da so domačini prišli do zasluženega vodstva. Po vodstvu so domačini še naprej nadzirali potek srečanja, kljub temu pa si do konca prvega dela niso uspeli priigrati nobene nevarne akcije več. So pa zato gostje do prve in edine priložnosti v prvem polčasu prišli v 48. minuti, ko je po dolgi podaji Brienze, s približno desetih metrov, iz prve, »kot iz topa«, sprožil De Feudis, domači vratar pa je z odličnim posredovanjem žogo uspel odbiti, Rami pa je bil tisti, ki je dokončno razčistil nevarnost pred domačimi vrati. Moštvi sta se na odmor odpravili z minimalnim vodstvom domačinov, ki so si kljub majhnemu številu priložnosti, to prednost tudi zaslužili.

Moštvi sta v drugem delu nadaljevali tam kjer sta v prvem končali. Še naprej so bili domačini tisti, ki so nadzirali potek srečanja, gostujoči igralci pa so le stežka prihajali do nevarnejših akcij. Kljub temu bi v 50. minuti gostje z malo sreče lahko prišli do izenačenja, a je po predložku na drugo vratnico in strelu Djurića, Antonelli pravočasno blokiral udarec s približno osmih metrov in tako preprečil morebitne nevšečnosti pred svojim golom. Varovanci Pippa Inzaghija bi vse dvome o zmagovalcu lahko razblinili v 53. minuti, ko je Ménez odlično prebil levo stran gostujoče obrambe in z še boljšim predložkom našel Bonaventuro, ki je s približno sedmih metrov stresel vratnico. Deset minut kasneje, je domači strateg opravil prvo menjavo, ko je v igro namesto Destra (najslabša partija v Milanovem dresu, verjetno je šlo le za slab dan), poslal Pazzinija. Do konca tekme smo spremljali pravo uspavanko, saj si ne eni ne drugi niso priigrali nevarnejših priložnosti, je bil pa Milan tisti, ki je ves čas nadziral potek srečanja. V 72. minuti, je ovacije požel Ménez, ki je v svojem »coast to coast« prodoru, preigral kar tri nasprotne igralce a na koncu uničil vtis z zelo slabim predložkom.

Domači strateg je preostali dve menjavi opravil v zadnjih desetih minutah, ko je v igro namesto Montoliva poslal Van Ginkla, nekaj minut kasneje pa je v igro namesto Méneza vstopil Cerci. Ravno Cerci je bil deloma zaslužen za drugi zadetek Milana, ko je v 88. minuti po preigravanju na levi strani, priboril prekršek, po predložku, do katerega je prišlo zahvaljujoč prekršku, pa je Carbonero za dres povlekel Antonellija, ki je pametno padel na tla in priboril najstrožjo kazen. Ker je Ménez srečanje spremljal s klopi, je najstrožjo kazen tokrat izvajal Pazzini, ki je imel pri vsem skupaj več sreče kot pameti, kljub temu pa je prišel do zasluženega zadetka, s katerim je prekinil več kot 300 dnevni golgetrski post v Serie A. Italijanski napadalec je tako postavil končni izid tekme, ki Milanu po seriji slabših predstav končno prinaša prepotrebne tri točke.

Verjeli ali ne, a včerajšnja tekma proti Ceseni, je šele prva tekma v letošnjem letu, ko je obrambi Milana uspelo ohraniti nedotaknjeno mrežo (zadnjič jim je to uspelo ob remiju proti Romi v decembru)! Prav tako gre šele za drugo prvenstveno zmago v letu 2015, ob dejstvu, da je bila prva zmaga dosežena proti ekipi, ki zaradi finančnih težav, v tem trenutku ne nastopa več v prvenstvu. Kljub katastrofalni formi v letu 2015, pa Milan po zmagi nad Ceseno, ni preveč oddaljen od svojega sekundarnega cilja (igranja v Ligi Europa). Ob predpostavki, da bodo vsi štirje polfinalisti pokala končali na prvih petih pozicijah (stanje na lestvici je trenutno takšno), bi v Evropo vodila tudi šesta pozicija, za katero Milan v tem trenutku zaostaja le za dve točki (ob tekmi več, saj je bil genovski derbi zaradi dežja prestavljen). V borbi za Evropo je torej še vse odprto, kljub včerajšnji zmagi pa je še prezgodaj govoriti o tem, če se je Milan res zmožen boriti za ta mesta na lestvici. Forma v večini leta 2015 je milo rečeno, katastrofalna in ob takšnem stanju, nam zmaga nad predzadnjim (oz. zadnjim po novem) moštvom ne daje realnega stanja. Šesta in trinajsta ekipa sta na lestvici oddaljeni vsega 7 točk, izgubljenega ni še nič, tekma proti še enemu »borcu za obstanek«, Chievu v naslednjem krogu, pa bo idealna priložnost za novo zmago in zasuk krivulje v pozitivno smer.

OCENE:

VIDEO (klik)