Informacije o članstvu v novi sezoni 2019/2020. Pridruži se nam!

Brez točk tudi v Firencah

MAR 17 2015

avtor: Gennaro

Fiorentina 2:1 Milan; veliki preobrat domačinov za nov poraz rdeče-črnih

Milan je prvenstveno tekmo 27. kroga odigral šele v ponedeljek, zahvaljujoč natrpanemu urniku nasprotnika, ki je v četrtek odigral evropsko tekmo proti Romi in ga že v tem tednu čaka tudi povratna tekma v Rimu. Milan je imel tako več kot en teden za pripravo na težko gostovanje v Firencah, kjer se Rossoneri že tradicionalno mučijo in stežka prihajajo do zmag, po drugi strani pa poraza na Artemio Franchiju ne poznajo že dolgih deset let. Milan je v Firencah zadnjič izgubil v sezoni 2005/06, od takrat pa vse do včeraj pa so Rossoneri odigrali 8 tekem, petkrat zmagali in trikrat remizirali. Ugodna tradicija neporaženosti, je bila prekinjena včeraj, ko so Ménez in druščina, kot že večkrat v tej sezoni, dolgo časa vodili, v samem zaključku tekme pa prejeli kar dva zadetka in sklonjenih glav zapustili igrišče.

Prvič je na štadionu završalo v sedmi minuti, ko je z roba kazenskega prostora poizkusil Iličić, plasiran strel pa je za slab meter zletel mimo desne vratnice. Gostje so odgovorili v 12. minuti, ko se je pred domačim vratarjem sam znašel Honda, a položaj Japonca, precej na desni strani, je Netu omogočil da strel odbrani in žogo odbije v kot. Sledile so minute Milana, saj so gostje v naslednjih petih minutah kar dvakrat nevarno zapretili, najbližje zadetku pa je bil v 15. minuti Ménez, ki je prodrl po levi strani, se zapodil proti domačim vratom, eden od branilcev Fiorentine, pa je v zadnjem trenutku strel uspel blokirati in žogo odbiti v kot. V minutah ki so sledile, nismo videli nevarnejših priložnosti, je bil pa Milan tisti, ki je presenetljivo dobro nadziral potek igre, predvsem ob dejstvu, na zelo blede predstave v prejšnjih nekaj krogih.

Kljub solidnemu začetku gostov, pa je bila Fiora tista, ki si je v prvem polčasu priigrala najlepšo priložnost za zadetek. Danes tudi ptički na vejah čivkajo, kako je Milanu najlažje priti do živega; kvaliteten predložek s strani in Rossoneri bodo v težavah. Domačini so slednje izvedli v 30. minuti, ko je bil po predložku Iličića, najvišji v skoku Basanta, slavje domačinov pa je preprečila prečka. Zaključek prvega dela je pripadel domačinom, ki so prevzeli pobudo in nevarno krožili okrog kazenskega prostora Milana, kljub temu pa si vse do odmora, niso uspeli priigrati nevarnejše priložnosti.

Domači strateg je na polčasu opravil kar dve menjavi, saj je rotacija igralcev, ob peklenskem mesecu, ki ga preživlja Fiorentina, edino logično dejanje, ob tem pa dodajmo tudi to, da Salah, ki se je v letu 2015 izkazal kot izjemna okrepitev za vijoličaste, včeraj sploh ni zaigral. Domači strateg je prav tako spremenil formacijo, saj so le trije branilci v prvem polčasu puščali preveč prostora za gostujoče protinapade. V 54. minuti so domačini poizkusili kar dvakrat. Najprej je Iličić s precej ponesrečenim strelom zgrešil cilj, nekaj sekund kasneje, pa je Badelj z odlično merjenim udarcem, Lópeza prisilil v odlično obrambo. Odgovor Milana je sledil v 56. minuti, ko so gostje odigrali po levi strani, Ménez je s predložkom po tleh želel zaposliti Van Ginkla, žogo pa je do Bonaventure izbil Badelj. Igralec Milana je poizkušal z strelom, ki pa je bil tako slab, da se je spremenil v srečno podajo do Destra, slednji je namreč le podstavil nogo in žogo preusmeril v domača vrata. Ob kopici sreče je malce presenetljivo Milan prišel do vodstva!

Glede na to, kako Milan v tej sezoni igra, potem ko enkrat pride do minimalnega vodstva, je bilo za pričakovati, da se bodo gostje zaprli in še enkrat več poizkušali zadržati minimalno vodstvo, kar jim v tej sezoni bolj kot ne ni uspevalo. Trenerja Inzaghija slabe izkušnje očitno ne izučijo, saj je slednji tudi tokrat storil ravno to, kar nas je večina pričakovala. V začetku sicer ni bilo večjih težav, saj so domačini delovali precej utrujeno in nezainteresirano, gostujoča zadnja vrsta na čelu s Paletto, pa je delovala dokaj zanesljivo. A bolj ko smo se bližali koncu, bolj je razpadala vezna linija Rossonerov, konstantni pritisk na zadnjo linijo, pa je bil vse močnejši. Ob tem in ob dejstvu, da gostujoči trener ni uvidel, da vezisti Essien, Bonaventura in Van Ginkel, niso več zmožni nadzirati poteka igre, je bilo samo še vprašanje časa, kdaj bomo videli zadetek v gostujoči mreži. Da vse izpade še bolj tragikomično, je Inzaghi prvo menjavo opravil šele v 80. minuti, ko je napadalnega vezista menjal za napadalnega vezista in to za nameček takšnega, ki zelo nerad pomaga v obrambi (govorimo o Cerciju, ki je zamenjal Hondo).

Kazen za poigravanje je sledila v 83. minuti, ko je Joaquin na levi strani ob Bonaventuri, uspel poslati odličen predložek, na vsega petih metrih pa je bil ob Abateju višji Rodriguez, ki je žogo rutinirano poslal v gol nemočnega Lópeza. Domačini so na krilih izenačenja še naprej stiskali goste in iskali popoln preobrat, ki so ga le 5 minut kasneje tudi dosegli! Le minuto po drugi gostujoči menjavi, ko je v igro namesto Abateja, vstopil Bonera. Tokrat je sledil predložek z desne strani, ob zmedi v gostujoči obrambi (strelca drugega zadetka je namreč »pokrival« Ménez), pa je do strela z glavo iz neposredne bližine prišel Joaquin, ki je izjemni asistenci ob izenačenju, dodal še odločujoči zadetek. Tretja gostujoča menjava, ki je bolj kot ne poizkus iz obupa, ni prinesla ničesar, saj Pazzini, ki je vstopil namesto Essiena, ni imel časa da bi lahko priigral vsaj remi, predložek v 96. minuti, pa je končal v rokah Neta, ki se je skupaj z svojimi soigralci veselil velike zmage.

Milan je še enkrat več ostal brez zmage, po tem ko so se varovanci Pippa Inzaghija odločili braniti minimalno prednost. Samo v tem koledarskem letu je Milan na kar šestih tekmah prišel do minimalnega vodstva (bodisi 1:0 ali pa 2:1), v teh šestih tekmah pa je od možnih 18 točk, osvojil le tri! Še bolj v oči bode dejstvo, da je na petih od šestih tekem (Sassuolo, Torino, Lazio, Empoli in Fiorentina) Milan vsaj en zadetek prejel po predložku s strani (naj si bo to predložek iz prekinitve ali pa med igro samo). Dodajmo še letošnje tekme proti Juventusu, kjer so Rossoneri prav tako prejeli zadetek po predložku in tekmo proti Parmi, kjer so obubožani nasprotniki prav tako izenačili po predložku in pridemo do zaključka da je od enajstih tekem v tem letu, Milan na kar sedmih tekmah prejel zadetek po predložku s strani! Do še večjega števila takšnih zadetkov pridemo, če bi analizirali tudi jesenski del prvenstva.

Na drugi strani pa Inzaghi izjavlja, da je zadovoljen z igro in gre tako daleč, da trdi, kako je včeraj igral »njegov« Milan, pa čeprav ta njegov Milan včeraj v drugem polčasu, razen zadetka ni pokazal praktično ničesar, je točke izgubil na način kot jih izgublja že celo sezono, povrh vsega pa je imel več kot teden dni za pripravo na tekmo z nasprotnikom, ki zadnjih 6 tednov igra po dve tekmi na teden! Če Pippo res meni, da je včeraj videl »njegov« Milan, ga navijači najlepše prosimo, naj to igro, ki jo je včeraj prikazal njegov Milan, razvija čim dlje od našega kluba, saj je več kot očitno, da se Milan Pippa Inzaghija in Milan nas navijačev, razlikuje kot noč in dan.

OCENE: 

VIDEO (klik)